Анонси

Про міжнародне гуманітарне право – мовою документального кіно

17.04.2022

«Кіноклуб на вулиці Зеленій» та Кіноклуб при Тернопільському національному педагогічному університеті імені В. Гнатюка, які входять до Всеукраїнської Мережі кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA, розпочинають інформаційно-просвітницьку кампанію «Про міжнародне гуманітарне право – мовою документального кіно».

Актуальність обраної теми очевидна з огляду на повномасштабну агресію Російської Федерації проти України, що триває вже другий місяць, супроводжується масовими та брутальними порушеннями міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Тож громадянам України, як правової та демократичної держави, варто розуміти важливість дотримання основних принципів міжнародного гуманітарного права: війни ведуться проти збройних сил супротивника, натомість військові дії проти мирного населення, житла цивільних мешканців, медичного персоналу, хворих, поранених, військовополонених , об’єктів критичної інфраструктури, пам’яток культури тощо забороняються відповідними міжнародними угодами. На жаль, курс міжнародного гуманітарного права до останнього часу надто фрагментарно викладається в Україні навіть на юридичних факультетах університетів. Знань у цій сфері права наразі бракує військовим, лікарям, політикам...

Партнерами у згаданій інформаційній кампанії виступатимуть: Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека, Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка, Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадські організації «Докудейз» та «Гельсінська ініціатива-ХХІ».

У її проведенні будуть використовуватися документальні стрічки з колекції Всеукраїнської Мережі кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA.

«Гельсінська ініціатива-ХХІ» представить цикл просвітницьких презентацій про генезу та основні принципи міжнародного гуманітарного права, зокрема за такими розділами:

  • Генеза міжнародного гуманітарного права. Рух Міжнародного Червоного Хреста. Жан Анрі Дюнан
  • Женевські конвенції. Жан Пікте
  • Гаазькі конвенції, виникнення та розвиток «Гаазького права». Фрідріх Мартенс
  • Міжнародні трибунали: по колишній Югославії та Руанді
  • Поняття воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Міжнародний кримінальний суд. Герш Лаутерпахт та Рафал Лемкін
  • Механізми міжнародного гуманітарного права ООН:  Генеральна асамблея ООН Міжнародний суд ООН,  Рада безпеки ООН
  • Нарада з безпеки та співробітництва в Європі, Заключний Гельсінський акт, безпекові механізми ОБСЄ 

.

Слідкуйте за новинами на сторінках «Гельсінської ініціативи-ХХІ» та партнерів у соціальних мережах.