Події організації

«Гельсінська ініціатива-ХХІ» готова приєднатися до процесу документування воєнних злочинів та подій війни

04.04.2022
джерело: Веб-сайт УГСПЛ

Громадська організація «Гельсінська ініціатива-ХХІ» готова приєднатися до процесу документування воєнних злочинів та подій війни.

1 квітня Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Харківська правозахисна група та Центр громадянських свобод заявили про ініціативу «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії». Її метою є притягнення до відповідальності за міжнародні воєнні злочини у рамках збройної агресії Російської Федерації проти України.

Йдеться про намір спільно документувати події, в яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, що стали об’єктом нападу Російської Федерації.

Російська Федерація та її очільники уникли відповідальності за воєнні злочини у Чечні, Молдові, Грузії, Сирії. Вони жодного разу не були покарані, і це тільки заохочувало їх до нових злочинів.

Ми об’єднуємо наші зусилля, щоб на цей раз розірвати це коло безкарності.

Громадські організації, що увійшли до ініціативи вже почали збираюти свідчення для документування можливих воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних у контексті війни Російської федерації проти України.

Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення Росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти :

  • вбивство, поранення цивільних
  • вбивство, поранення медичного персоналу
  • вбивство, поранення волонтерів
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, підприємства громадського транспорту тощо)
  • побиття, зґвалтування, каліцтво
  • утримання в заручниках
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • нецільовий артобстріл, авіаобстріл населених пунктів
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж).

Учасники ініціативи мають намір проводити роботу на міжнародному рівні, щоб використати існуючі механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення та покарання злочинів. Ініціатива відкрита до приєднання організацій із України та інших країн. Також вітатиметься координація зусиль із міжнародними організаціями та мережами, державними органами, громадськими організаціями, волонтерськими ініціативами та групами, які також займаються цією роботою.

Контакти представників ініціативи:
Олександр Павліченко pavlichenko@helsinki.org.ua
Олександра Матвійчук avalaina@gmail.com
Євген Захаров zakharove@gmail.com

Документування свідчень про воєнні злочини, зокрема свідчень біженців з міст, охоплених війною, а також військовослужбовців, можливе самостійно через заповнення форми онлайн

Із міркувань безпеки персональні дані будуть зберігатися в закритій базі в зашифрованому вигляді і не будуть розповсюджуватись без згоди людини, яка повідомила інформацію.

Надіслати свідчення можна також через спеціального Telegram-бота: @Kharkivwarbot

Якщо потрібна юридична допомога (зокрема, щодо правильної фіксації шкоди від війни) — зазначте про це у формі або зверніться до юристів Харківської правозахисної групи за телефоном +380 50 405 30 15

Документування у формі інтерв’ю у Чорткові може бути здійснено громадською організацією «Гельсінська ініціатива-ХХІ» у партнерстві з Чортківським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Публічною бібліотекою Чортківської міської ради («Бібліотека на Зеленій»).

«Гельсінська ініціатива-ХХІ» також має намір проводити документування аудіовізуальними засобами історій людей, котрі постраждали від війни, намагаються протидіяти збройній агресії та допомагати ближньому.

Контакт: helsinki.initiative@gmail.com