Українські новини

Про інші часи Соми Моргенштерна

17.11.2020
автор: Олександр Степаненко

У Тернопільській обласній науковій бібліотеці в рамках фестивалю  Docudays UA відбулася спеціальна подія, приурочена до 130-ї річницю від народження Соми Моргенштерна.

Обласна бібліотека вже впродовж декількох років виступає сталим партнером у проведенні на Тернопільщині Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA. Цього року через пандемію фестивальні зустрічі у бібліотеках області довелося частково перевести у формат онлайн. І все ж організаторам фестивалю важко було відмовитися від спілкування у "живій" аудиторії - звісно ж, при дотриманні протиепідемічних заходів.

Відтак 12 листопада Docudays UA завітав і до головної бібліотеки області. Тут відбувся перегляд та обговорення кінострічки "Про звірів і людей" польського режисера Лукаша Чайки. Фільм відтворює хроніку подій у Варшавському зоопарку часів нацистської окупації. Головні герої фільму – Ян Жабінський, засновник і багаторічний його директор, та його дружина Антоніна Жабінська. Під час війни вони ховали євреїв і польських бійців опору в покинутому зоопарку. Загалом їм вдалося врятувати близько трьохсот людей. Культура пам’яті про Голокост нині є одним з найвагоміших чинників духовної єдності європейського співтовариства - як спільно пережита, переосмислена та проговорена трагедія. Формувати цю культуру історичної пам’яті необхідно і в Україні. Саме з огляду на це до програми Мандрівного Docudays UA включено фільм про героїчних людей, які були спроможні рятувати інших, ризикуючи власним життям.

Цього ж дня у читальній залі бібліотеки відбулася інша спеціальна подія Мандрівного фестивалю Docudays UA - презентація про життя і творчість нашого видатного земляка німецькомовного письменника єврейського походження Соми Моргенштерна. Ілюстровану про нашого видатного земляка представив голова громадської організації "Гельсінська ініціатива - ХХІ" Олександр Степаненко.

У 130-у річницю від народження Соми Моргенштерна, яка відзначалася цього року, відбулося дві радісні події: встановлення погруддя письменника у містечку Буданові, де він прийшов на світ, а також вихід друком першого українського видання його творів, книжки спогадів "В інші часи".

Пам’ятник було виготовлено та встановлено за ініціативи професора Чернівецького національного університету Петра Рихла у рамках проекту "Галицько-буковинський літературний шлях", що фінансово підтримується Посольством Німеччини в Україні. Автором пам’ятника є львівський скульптор Володимир Цісарик. А перше видання Моргенштерна української з’явилося у перекладі Галини Петросаняк за сприяння Державної канцелярії Австрійської республіки.

У своїх спогадах Моргенштерн з великим теплом розповідає про роки дитинства, проведені у селах Поділля, а також про навчання у Першій тернопільській гімназії. Про ті інші часи, той різнобарвний світ, що зникли у вогні двох світових воєн та у катастрофі Голокосту. У тих селах про них нагадують часто лише забуті цвинтарі, що потопають у бур’янах забуття. А пам’ять про ті часи поки що несміливо проростає переважно у літературних спогадах. Наша пам’ять наразі є нашим єдиним засобом протидіяти Катастрофі. Наше безпам’ятство - її продовженням.

Сомі Моргенштерну вдалося пережити Голокост - у 1941 році він емігрував з окупованої нацистами Франції до США. Але його мати, брат і сестра загинули у нацистських концтаборах. Ще у роки Першої світової загинув у російському полоні його старший брат.

Спогади Моргенштерна, поза сумнівом, є цікавим літературним пам’ятником, картиною мультикультурного середовища галиційської провінції межі ХІХ - ХХ століть, ще доброго, людяного, довірливого, не розколотого політичним протистоянням та етнічними конфліктами...

До слова, наклад книжки "В інші часи" ще не розійшовся. Її можна придбати у видавництві "Книги 21"