Події організації

"Чортківська офензива" зародилася в Антонові

05.06.2019
автор: Олександр Степаненко, Гельсінська ініціатива-ХХІ

"Чортківська офензива" 1919 року зародилася у селі Антонові - саме тут групою старшин Галицької армії було прийнято рішення: "Більше не відступатимемо - буде бій!"

У січні цього року "Гельсінська ініціатива-ХХІ" звернулася до органів влади з пропозицією - з нагоди відзначення у поточному році 100-річчя визначної події доби становлення Української державності 1917 - 1919 років , героїчної "Чортківської офензиви" Галицької армії, увічнити пам’ять про історичну нараду старшин УГА у селі Антонові.

Зокрема ми пропонували встановити меморіальну таблицю на історичному будинку початкової школи в Антонові. Школа у цьому будинку існувала ще наприкінці ХІХ століття. Згадана нарада старшин УГА відбулася скоріш за все саме тут. Адже інших приміщень для публічних зібрань - окрім церкви - на той час в Антонові не існувало.

У спогадах учасників історичної наради збереглася згадка про такий епізод: виходячи з будинку після її завершення, підполковник Вольф промовив: "Колись тут буде меморіальна дошка!".

І от учора, рівно через сто років, його думка знайшла своє втілення - на будинку школи в Антонові нарешті з’явилася меморіальна таблиця, яка зберігатиме пам’ять про ті славні події.

Цією акцією розпочато урочистості з нагоди 100-річчя Чортківської офензиви, які триватимуть у Чорткові 7 - 9 червня.

Дякуємо усім причетним до реалізації нашої ініціативи, у першу чергу - Відділу освіти Чортківської РДА, колективам Загальноосвітньої школи 1 ст. в Антонові та Свидівської сільської ради.



Історична довідка.

Як відомо з досліджень науковців, у червні 1919 року, під час війни за Українську державність у Галичині, наступальна військова операція не планувалася Начальною командою УГА. Після стрімкого відступу погано озброєної та дезорганізованої армії з-під Львова ані її командування, ані Уряд ЗОУНР вже не вбачали можливості створити оборонний рубіж на галицьких теренах. Готувалися умови для переходу за Збруч.

Перші переможні бої УГА 7 - 8 червня 1919 року (за Ягільницю, Чортків та Білу) стали наслідком ініціативи контрнаступу, сформованої "знизу" старшинами 3 та 7 бригад Галицької армії на спільній нараді в Антонові. Лише після цих успішних бойових дій, які показали високий дух армії, наступальну операцію було блискуче сплановано її командувачем Олександром Грековим та реалізовано героїчним стрілецтвом.

Історична реконструкція подій тих днів дозволяє встановити дату та місце проведення знаменної наради старшин - 4 червня 1919 року, село Антонів. Відомо, що учасниками наради були: командир 3 бригади підполковник Вольф, командир артилерійського полку сотник Шепарович, командир батареї поручник Зубрицький, поручник Гузар командир 7 бригади отаман Бізанц, начальник штабу бригади сотник Рутський, сотник Ліщинський, командир 1 полку піхоти сотник Волощук, командир 2 полку піхоти сотник Дибуляк, поручник Мудрицький...