Події організації

Представлення у Тернополі книги Роберта Кувалека "Табір смерті у Белжеці"

11.04.2019
автор: Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ

10 квітня у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці було представлено книжку Роберта Кувалека "Табір смерті у Белжеці".

"У двадцятому сторіччі європейські країни зазнали на собі два могутніх тоталітарних режими, нацистський та сталінський, які несли з собою геноцид, порушення прав та свобод людини, військові злочини та злочини проти людяності"

¨Резолюція Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Возз’єднання розділеної Європи: Заохочення прав людини та громадянських свобод в регіоні ОБСЄ у 21 ст.» (Вільнюс, 2009 )

Белжецький табір залишається найменш відомим з усіх місць масового знищення нацистами людей за етнічною ознакою. Але саме до нього прямували в 1942 році довжелезні "потяги смерті" з приреченими жертвами Голокосту з наших країв: з єврейських гетто Тернополя, Львова, Станіславова, Дрогобича, Коломиї, Чорткова, Бучача, Бережан, інших міст окупаційного Дистрикту Галичина. Загальна кількість жертв табору смерті у Белжеці сягає 450 - 500 тисяч осіб.

На жаль, пам’ять про ці трагічні події впродовж 75 років у нашому краї  не увічнено належним чином. Ви не знайдете навіть скромних меморіальних таблиць на місці колишніх єврейських гетто, де страждали і загинули сотні тисяч наших земляків-євреїв: ані у Тернополі, ані в Івано-Франківську (Дрогобичі, Коломиї, Чорткові, Бучачі, Бережанах, Скалі, Товстому, Теребовлі...).

Натомість у самому Белжеці ще у 2004 році було відкрито Місце пам’яті та сучасний Музей історії Голокосту. Усім нам варто там побувати...

 

Монографія Роберта Кувалека "Табір смерті у Белжеці" вийшла польською мовою у 2010 році. Минулого року Український центр вивчення історії Голокосту здійснив її переклад та друк українською.

Книжку та окремі історичні відомості про депортації з єврейських гетто Тернопілля до табору смерті у Белжеці на зустрічі представив голова громадської організації "Гельсінська ініціатива-ХХІ" Олександр Степаненко.

Цього ж дня відбулася також презентація книжки Роберта Кувалека у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей

Ці заходи не є частиною будь-якого формального проекту, якій фінансується будь-якими юридичними або фізичними особами, як українськими, так іноземними.