Звіти

Робочий звіт ГО «Гельсінська ініціатива – XXI» за 2017 рік

У відповідності до пункту 8.5 «Декларації етичних засад Української Гельсінської спілки з прав людини» представляємо Робочий звіт ГО «Гельсінська ініціатива – XXI» за 2017 рік.

У січні 2017 року ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» спільно з дванадцятьма іншими громадськими організаціями підписала Меморандум про створення Коаліції «Проти катувань».

1 лютого в читальній залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася прес-конференція громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у Тернополі. Партнером у діяльності приймальні впродовж 9 років виступала ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ».

У січні – травні тривала інформаційна кампанія популяризації творчості класика німецькомовної літератури, публіциста, просвітителя та гуманіста Карла Еміля Францоза, який народився у Чорткові. «Гельсінська ініціатива-ХХІ» провела більше десяти інформаційно-просвітницьких заходів, присвячених Францозу, у навчальних закладах та бібліотеках області. Завдяки ініціативі нашої організації, за кошти, надані Урядом Федеративної Республіки Німеччина, скульптором Романом Вільгушинським було виготовлено бронзове погруддя письменника. Тож 30 квітня у Чорткові відкрито перший в Україні пам’ятник Францозу. У Чортківському будинку культури цього ж дня було представлено виставу за мотивами новели Карла Еміля Францоза «Ярмарковий день у Барнові» у виконанні самодіяльного студентського театру «Агапе» гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського. Режисер - викладач іноземної літератури колледжу, член «Гельсінської ініціативи – XXI» Людмила Чижишин.

До чергової річниці закінчення Другої світової війни і трагедії Голокосту спільно з «Видавництвом Старого Лева» було проведено інформаційний тур презентацій повісті Іди Фінк «Подорож». Представлення книжки відомої у світі письменниці відбулося за сприяння «Гельсінська ініціатива-ХХІ» у Чорткові, Збаражі та Тернополі. Зацікавлена аудиторія збиралася у Чортківській бібліотеці на вулиці Зеленій, Збаразькій районній бібліотеці, Гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського та у Тернопільській обласній науковій бібліотеці.

Впродовж року ГО «Гельсінська ініціатива – XXI» сприяла діяльності трьох клубів документального кіно з прав людини Docudays UA: при районній бібліотеці у м. Чорткові ("Кіноклуб на вулиці Зеленій"), Чортківському закладі виконання покарань № 26 та у Копичинській виправній колонії № 112 (Кіноклуб "Вільна зона").

У жовтні у партнерстві із ЕГО «Зелений Світ» було проведено у Тернопільскій та Івано-Францівській області просвітницькі заходи, присвячені творцю феномену «Українських Афін» у Криворівні, нашому земляку, Олексі Волянському. Для регіональних ЗМІ було підготовлено біографічний нарис "Олекса Волянський: «Дати народу якісну освіту, а народ сам дасть собі раду!».

Завдяки багаторічним зусиллям одного з членів організації, Юхима Макотерського, було знайдено нарешті братську могилу 52-х українських патріотів, розстріляних у 1942 році поблизу Чорткова. До 75-х рооквин цієї трагічної події було підготовано публікацію "Ким вони були, жертви «Ягільницького злочину» нацистів?".

«Гельсінська ініціатива – XXI» спільно із ЕГО "Зелений Світ" у жовтні – листопаді сприяла проведенню заходів Мандрівного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA у семи районах Тенопільської області (Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Гусятинському, Заліщицькому, Збаразькому, Чортківському, Теребовлянському) та у м. Чорткові.

У Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені О. Барвінського та Тернопільській обласній науковій універсальній бібліотеці було проведено інформаційні заходи, приурочені до 75-ї річниці трагедії Голокосту та 69-ї річниці підписання Загальної декларації прав людини ООН. Зокрема на них було вперше представлено українське видання книжки «Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти» («The Daughter We Had Always Wanted: The Story of Marta»), переклад якої виконано за ініціативи нашої організації. Перекладач – Антон Степаненко. Зібранню студентів-правників у Тернопільській обласній науковій універсальній бібліотеці було представлено презентацію «Основи міжнародного гуманітарного права».

На громадських засадах впродовж року підтримувалися веб-сайт організації та іі сторінка у соціальній мережі Facebook.

Впродовж року будь-яка фінансова діяльність ГО «Гельсінська ініціатива – XXI» не здійснювалася.

Усі заходи ГО «Гельсінська ініціатива – XXI організовано та проведено на громадських засадах.