Права людини

Аналітична доповідь правозахисних організацій «Права людини – 2016»

19.05.2017

19 травня Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група презентували доповідь правозахисних організацій «Права людини – 2016»

Доповідь складається з тридцяти трьох тематичних розділів, підготовлених представниками різних правозахисних організацій, державних установ та вищих навчальних закладів, серед яких, окрім УГСПЛ та ХПГ, ГО «Інститут релігійної свободи», ГО “Інститут правових досліджень і стратегій”, Коаліція “Права дитини в Україні”, Громадянська мережа «ОПОРА», Конституційний Суд України, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого та багато інших.

Доповідь містить найактуальніші дослідження в галузі дотримання прав людини та основних свобод в Україні минулого року. Серед проблем, розглянутих у доповіді, особливим чином постають питання реформ, вимушених переселенців, умов проживання громадян, прав в’язнів тощо.

За оцінкою директора ХПГ Євгена Захарова, стан прав людини в минулому році погіршився. Основними тенденціями, які привели його до такого висновку, правозахисник назвав зростання насильства та ненависті, суттєве звуження свободи вираження поглядів, а також значне зростання бідності та соціальної нерівності. Зокрема, він наголосив на посиленні порушення прав людини з боку СБУ та підкреслив, що відбуваються брутальні порушення права на притулок.

Повний текст аналітичної доповіді можна завантажити з сайту УГСПЛ