Події організації

Права людини існують там, де люди змушують владу їх дотримуватися

02.02.2017
автор: Олександр Степаненко, Гельсінська ініціатива-ХХІ

1 лютого у читальній залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася прес-конференція громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), яка вже впродовж 9-ти років діє у Тернополі. Партнерами тернопільської приймальні є громадські організації ЕГО «Зелений Світ», ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» та редакція газети «Свобода».

Представники приймальні розповіли про свій досвід надання правової допомоги, про стратегічні судові справи на захист прав людини, які були у провадженні юристів приймальні та партнерських організацій. Йшлося також про існуючі проблеми у доступі громадян до правосуддя, публічної інформації, адміністративних послуг.

Минулого року юристами приймальні надано мешканцям області більше 900 консультацій з правових питань. Було організовано регулярні виїзні прийоми в різних регіонах: на базі Чортківського та Кременецького місцевих центрів безкоштовної правової допомоги та Бучацької районної ради. Виїзні прийоми здійснювалися також для засуджених Збаразької та Копичинецької виправних колоній Управління пенітенціарної служби у Тернопільській області. Було налагоджено регулярний консультативний онлайн-прийом юристом приймальні через мережу інтернет-центрів районних публічних бібліотек з приміщення Тернопільської обласної наукової бібліотеки (ТОУНБ). Впродовж року приймальня організувала біля 70 публічних інформаційно-просвітницьких заходів, розповсюдження видань правого та гуманістичного змісту, представлення документальних фільмів про права людини і т. ін.

Учасники прес-конференції обговорили перспективи нових засобів надання правової допомоги громадською приймальнею, що започатковані у партнерстві з обласною науковою бібліотекою та Центрами надання безоплатної правової допомоги у Тернопільській області. Представники приймальні анонсували також брошуру «Успішні історії громадських приймалень УГСПЛ».

Довідатися більше про роботу приймалень УГСПЛ в Україні можна з веб-сайтів
http://helsinki.org.ua/
http://21.helsinki.org.ua/

Учасники прес-конференції:
Ольга Кушнерик, юрист приймальні УГСПЛ у Тернополі
Петро Люпа, юрист приймальні
Олександр Степаненко, координатор приймальні
Оксана Содомора, керівник відділу доступу громадян до правової інформації Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки
Ірина Хондогій, керівник Тернопільського регіонального центру надання безоплатної правової допомоги