Події організації

Роксолана Задорожна: з чим завітав мандрівний кінофестиваль до Коропця?

31.10.2016
автор: Роксолана Задорожна, вчителька Коропецького ліцею-інтернату, член ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ»

Рік тому доводилось писати про захід від Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Монастириськах. Подія показу кінофільму з попередніми коментарями організатора та наступним після перегляду обговоренням глядачів, вразила мене тоді як факт. Як факт цілеспрямованої дії - на формування мислячого українця-громадянина.

А цьогоріч це фестивальне свято відбулося у Коропці. Буквально днями, 27 жовтня, фестиваль примандрував у наше містечко. Не лякають цих мандрівників відстані, розбиті дороги наших провінцій, ймовірна байдужість влади і громади до серйозного кіномистецтва, покликаного розвивати критичне мислення. Бо відомо, що принципово не розважальні заходи не є надто популярними серед наших пересічних мешканців. Вони розраховані на поодинокі прояви інтересу від тих людей, хто здатний, хоче, готовий осмислювати суспільні реалії, розвивати свою свідомість, бачити світ широким та різноманітним. Вони мандрують, несуть прогресивні думки, звістки про події, приносять відмінні від звичних та стереотипних погляди на ті чи інші суспільні явища і теми.

Цьогорічний фестиваль проходить під гаслом «Крізь ілюзії». Це означає – бажані зміни у країні не відбудуться самі собою, без наших зусиль. Від нас самих, від кожного громадянина, залежить - чи вистоїть Україна у цей непростий час? Яку країну ми передамо своїм дітям? Що відбуватиметься поміж людьми, в суспільстві? Наскільки влада поважатиме наші права?...

Однією із змістовних домінант Docudays UA у цьому році є заходи з нагоди 40-річчя створення Української Гельсінської групи - першої в Україні правозахисної організації.

Демонстровані в ході фестивалю Docudays UA стрічки унікальні з різних точок зору. Зокрема тим, що фільми їхні більше ніде не знайдеш, крім показів в межах самого фестивалю. Тематика сюжетів дуже широка, адже фестиваль - міжнародний. Щороку на ньому представляється близько сотні фільмів з цілого світу. Натомість в інтернет ресурсах чи на телебаченні їх не переглянеш.

Тож з чим прибули до нас подорожні у Коропець? Зустріч із фестивалем відбулася у приміщенні Коропецької загальноосвітньої школи. Загалом було три сеанси перегляду документальних кінострічок. Учні-старшокласники дивилися фільм з серії «Енциклопедії Майдану» українського режисера Сергія Лисенка, поява якої приурочена до третьої річниці початку революції Гідності. Потім дев’ятикласники переглядали стрічку про наслідки втручання сучасної людини в природу. Фільм демонстрував руйнування природної екосистеми річки Туа в Португалії, на якій побудували гідроелектростанцію. Для мешканців придністровських районів ця тема дуже актуальна – адже існують плани будівництва каскаду з шести ГЕС на Дністрі, що перетворить нашу прекрасну річку у каскад ставків із стоячою водою. Тож свідомим громадянам краю слід докласти усіх зусиль, аби завадити руйнуванню одного з «Семи Природних Чудес України» - Дністровському каньйону. Маємо надію, що хтось з юних глядачів згаданого фільму розповість своїм друзям та близьким про незворотні наслідки таких безглуздих проектів для Природи. Що тернополяни в критичну мить консолідуються, створять такий громадський супротив, що не дозволить реалізувати руйнівні для довкілля програми чиновників від енергетики...

Приводом для активного і тривалого обговорення у аудиторії дорослих стала стрічка режисерки Олени Федюк «Заробітчанський шлях». Цей фільм - про злободенне і суперечливе, про проблеми, пов’язані із масовою трудовою міграцією українців за кордон. Дивилися, сперечалися, намагалися робити висновки…

А ще Коропецька школа отримала від гостей дарунки – підбірку книжок історичного, краєзнавчого, гуманістичного та правового змісту. Це унікальний за якістю видання та масштабом зібраної інформації краєзнавчий путівник Олени Крушинської «Дністер». Це повість Левка Різника «Усусуси на Лисоні», випущена тернопільським видавництвом «Богдан» до столітньої річниці героїчних боїв Першої Світової війни на горі Лисоня. Це хроніка більшовицьких репресій в Україні та українського правозахисного руху 60 - 80 років.

Фестиваль Docudays UA мандруватиме Тернопіллям ще впродовж місяця. Цього року географію його мандрів суттєво розширено. Якщо у попередні роки вони простягалися на просторі «Від Збруча - до Золотої Липи», то у цьому сезоні їх буде розширено аж до Черемошу. Тернопільська команда Docudays UA має намір показати нову стрічку режисера Остапа Костюка «Жива ватра» у віддалених містечках та селах Гуцульщини. У фільмі розповідається про останніх представників правічної професії горян – вівчарів, котрі випасають отари на високих полонинах. Цим сюжетом автори намагаються привернути увагу до проблем збереження вікових традицій життя у гармонії з Природою, унікальної природної та етнографічної спадщини Карпатського краю, дорогої для усіх нас, українців – незалежно від того, у якому регіоні ми мешкаємо.