Міжнародні новини

Ситуація з правами людини на сході України погіршується - йдеться в доповіді ООН

23.09.2016
джерело: Сайт УГСПЛ

Комітет ООН оприлюднив у Женеві чергову доповідь власної Моніторингової місії про стан дотримання прав людини в зоні збройного конфлікту на Донбасі

Женева: Нова доповідь ООН, презентована 15 вересня, описує погіршення ситуації із правами людини на сході України, в результаті ескалації військових дій у червні-серпні, а також тривалого нехтування захистом цивільних осіб обома сторонами конфлікту.

Ця доповідь, яка охоплює період з середини травня до середини серпня, показує що кількість жертв, пов’язаних з конфліктом на сході, серед цивільного населення збільшилася на 66 відсотків в порівнянні з попереднім звітним періодом. В цілому, Місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 188 жертв серед мирного населення на сході України, в тому числі 28 вбитих та 160 поранених осіб, протягом трьох місяців, охоплених доповіддю.

Від початку конфлікту в середині квітня 2014 до 15 вересня 2016, Офіс Верховного комісара ООН з прав людини задокументував 9,640 смертей, пов’язаних з конфліктом та 22,431 поранень серед цивільних осіб, українських військових та членів озброєних груп.

«Попри те, що ситуація покращилася з моменту припинення вогню, що було відновлене 1 вересня, ситуація уздовж лінії зіткнення залишається вельми нестабільною, про що свідчать інциденти, які мали місце на останніх вихідних. Насправді існує реальний ризик того, що новий спалах насильства може статися в будь-який час», - сказав Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

У доповіді йдеться про те, як близькість Урядових сил і озброєних груп на лінії зіткнення – подекуди між ними лише близько 300-500 метрів – сприяє зростанню напруженості. Крім того, поширення зброї і позиціонування їхніх бійців і зброї в заселених житлових районах по обидві сторони підвищили ризики та шкоду для цивільного населення.

У той час як більше половини всіх жертв серед цивільного населення, задокументованих в червні і липні, є результатом обстрілів через лінію зіткнення, значне число цивільних осіб були вбиті і поранені в результаті вибухів мін, вибухонебезпечних пережитків війни та розтяжок. Число цивільних осіб загиблих в результаті вторинних наслідків бойових дій, включаючи відсутність їжі, води, медикаментів та закладів охорони здоров’я, залишається невідомим.

В доповіді зазначено, що цивільні особи, які проживають в зоні конфлікту, позбавлені захисту, доступу до основних послуг і гуманітарної допомоги, і що їх свобода пересування сильно утруднена.

Співробітники Місії ООН з прав людини також виявили, що 70 відсотків ймовірних порушень та утисків прав людини задокументованих в період з середини травня до середини серпня були повідомлення пов’язані з катуваннями, жорстоким поводженням та утриманням без зв’язків із зовнішнім світом.

Вкрай обмежена відповідальність за ці порушення і утиски, які були здійснені і українськими збройними силами та правоохоронними органами, а також збройними групами на сході країни, залишається основною проблемою. "У справах, пов’язаних з конфліктом, які розглядаються судом, виникають серйозні побоювання щодо дотримання прав на належну правову процедуру та справедливий суд," – йдеться в доповіді.

У доповіді наголошується, що журналісти особливо піддавалися переслідуванням, враховуючи повідомлення про домагання і залякування, що призводить до самоцензури. «Журналісти, які висвітлювали конфлікт, або з території контрольованої збройними групами, ставали мішенями онлайн-атак, які здійснюються за мовчазної згоди - і час від часу при відкритій підтримці - високопоставлених чиновників». Також зазначається, що свобода слова стала політичним питанням після недавньої відставки заступника міністра інформаційної політики у зв’язку із небажанням Уряду розслідувати порушення щодо журналістів.

Ситуація більш ніж 1,7 мільйона осіб, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи (ВПО), також є основним предметом для занепокоєння. Одне із ключових питань стосується рішення українського Уряду прив’язати виплату пенсій і соціальних допомог для ВПЛ до місця їх реєстрації та перевірки їх місця проживання. Це негативно вплинуло на приблизно 500 - 600 тисяч внутрішньо переміщених осіб в східній України. Були також зареєстровані випадки дискримінації ВПЛ в доступі до працевлаштування, житла або банківських послуг на основі їх місця походження.

У доповіді підкреслюється поступове погіршення ситуації в області прав людини і основних свобод в Автономній Республіці Крим, статус якої визначено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 68/262. З посиленням інтеграції до Російської Федерації, існує брак відповідальності і відшкодування жертвам порушень прав людини, зокрема особам, яких тримають під вартою. Право на мирні зібрання і далі урізається де-факто владою, і правоохоронні органи продовжують допитувати та переслідувань людей за висловлення їхніх поглядів, які вважаються екстремістськими.

"Ескалація військових дій на лінії зіткнення протягом літа стало різким нагадуванням про те, що ситуація на сході України заслуговує набагато більшої уваги. Необхідні додаткові зусилля, щоб знайти довгострокове рішення цієї кризи і покласти край стражданням цивільного населення. Права людини і справедливість є те, чого потребують люди, а не подальших смертей і більш глибокої ненависті і руйнування ", - сказав Верховний комісар.

* Це 15-а доповідь у серії доповідей, підготовлених Моніторинговою Місією ООН з прав людини в Україні, що була розміщена офісом ООН з прав людини в березні 2014 року на запрошення Уряду України.

Повний текст Доповіді можна завантажити за цим посиланням.