Події організації

Інтернет допоможе захищати людські права

01.07.2016
автор: Олександр Степаненко

Розвиваючи партнерство з Тернопільською обласною універсальною науковою бібліотекою, приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у Тернополі розпочинає практику надання безкоштовної правової допомоги он-лайн - через мережу інтернет-центрів при бібліотеках

Як відомо, впродовж останніх 15 років у області тривало активне створення центрів доступу до Інтернету при публічних бібліотеках. Сьогодні такі центри працюють в усіх містах та районних центрах Тернопільщини, у багатьох сільських бібліотеках. Здійснення цього масштабного проекту стало можливим завдяки програмі "Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)", яку було реалізовано Посольством США в Україні спільно з проектом «Бібліоміст» - Ради міжнародних наукових досліджень (IREX) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Організаційно – методичну допомогу у діяльності мережі Інтернет-центрів при публічних бібліотеках здійснює Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека.

На часі – наповнення діяльності цієї мережі новими можливостями.

Багаторічна статистика роботи громадської приймальні УГСПЛ у Тернополі свідчить про те, що не так багато людей з віддалених районів області можуть скористатися її послугами з огляду на комунікаційні проблеми. Що не дивно, адже з року в рік в області скорочується приміський залізничний рух. Тоді як вартість проїзду з віддалених сіл та містечок до обласного центру автотранспортом подекуди сягає 60 – 70 гривень. Не кожен погодиться викласти півтори сотні гривень за дорогу для того, аби дістатися приймальні у обласному центрі. Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, створені у Кременці та Чорткові, також на наразі не змогли вирішити комунікаційні проблеми мешканців віддалених населених пунктів.

Власне з усвідомлення важливості подолання згаданих труднощів народилася ініціатива - використати у практиці надання правової допомоги мережу інтернет-центрів при бібліотеках.

Відтепер юристи громадської приймальні УГСПЛ двічі на місяць у заздалегідь визначені дні надаватимуть правові консультації з Інтернет-центру Тернопільської обласної наукової бібліотеки. Будь-який мешканець області, діставшись найближчої до його помешкання бібліотеки, може скористатися допомогою фахового юриста приймальні.

Так, Петро Володимирович Люпа, юрист приймальні УГСПЛ у Тернополі, проводитиме консультативний прийом у приміщенні обласної наукової бібліотеки:

1. кожної першої суботи місяця з 10-ї до 12-ї години, а з 12 до 13-ї години – консультуватиме через Інтернет;

2. кожного третього четверга місяця з 14-ї до 16-ї консультуватиме через Інтернет, а до 17-ї – проводитиме очний прийом.

Отримати його консультацію можна також телефоном (067 92950 04), або електронною поштою lyupa.petro@ukr.net