Події організації

Безоплатна правова допомога стає доступнішою для віддалених сіл

21.05.2016
джерело: Газета СВОБОДА, м. Тернопіль
Так повелося, що з покоління в покоління селяни не оформлюють права власності на житло, господарські будівлі. І нарешті, коли доходить до спадкування, виявляється, що жодних правоустановчих документів нема. З цієї причини нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, і тоді одна дорога – до суду. Але перед тим треба до адвоката, аби скласти позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно. За цей невеликої складності процесуальний документ адвокати беруть від 300 до 600 гривень. Не усі люди знають, що можна отримати безкоштовно правову допомогу і не платити цих грошей.

Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає правову допомогу жителям Бережанського, Зборівського, Козівського, Підволочиського, Підгаєцького, Теребовлянського, Тернопільського районів та Тернополя, варто особливо дослухатися читачам із згаданих районів та тернополянам.

Хоча, алгоритм надання правової допомоги єдиний скрізь, а отже, і для тих, хто за територіальністю мав би звертатися до Кременецького чи Чортківського місцевих центрів.

– З першого липня минулого року люди отримали доступ до безоплатної вторинної правової допомоги (для економії газетної площі надалі БВПД – ред.) у цивільних, адміністративних та кримінальних (особам, які у статусі потерпілого) справах. Відразу для ясності зазначу: безоплатна правова допомога обвинуваченим у кримінальних справах надається, починаючи з 2013 року. Тут уже відлагоджені механізми, практика, і фактично не виникає якихось особливих труднощів. Натомість гарантована певним категоріям безоплатна правова допомога у цивільних та адміністративних справах – абсолютно нова система, яка лише твориться. Крок за кроком вторуємо практику, формуємо стандарти і, скажу так, завойовуємо довіру людей. Наприклад, якщо за три місяці з початку року до нас звернулися трохи більше, ніж двісті людей, то за квітень уже 280.

– У Тернополі з’явилося багато бігбордів з рекламою БВПД, демонструють ролики на телеекранах у тролейбусах. Ось така потужна популяризація, напевно, вартує грошей?

– Ні, для нас це роблять безкоштовно. Оскільки центри БВПД займаються соціально корисною роботою, при тому фінансуються із держбюджету, міська влада пішла нам назустріч. Дуже хотілося б такого сприяння і від органів місцевого самоврядування у районах. Насправді багато людей не знають про можливості правового захисту, а особливо у невеликих населених пунктах, де юристів нема.

– Хто має право на безоплатну правову допомогу?

– Малозабезпечені особи, тобто особи, середньомісячний сукупний дохід сім’ї якої нижчий суми прожиткового мінімуму, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Також діти-сироти чи позбавлені батьківського піклування. Особи, яким законами України вже закріплено право на безоплатну правову допомогу, а саме ті, на яких поширюється З У “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”; ветерани війни та особи, на яких поширюється ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань (стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом). Також особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (протягом розгляду справи в суді);особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку (протягом розгляду справи в суді); особи, реабілітовані відповідно до законодавства України (стосовно питань, пов’язаних з реабілітацією).

– У Тернопільській області невеликі доходи у людей, тож очевидно, що значна частина населення малозабезпечені. Як розрахувати, чи має та або інша сім’я право на безоплатну допомогу?

– Слід звернутися до фахівців місцевого центру, які проведуть розрахунок наступним чином. Плюсуємо доходи усіх членів сім’ї, ділимо на кількість членів сім’ї. Якщо отриманий результат нижчий суми прожиткового мінімуму, то у такій родині мають право на безоплатну допомогу. Зауважу, що з першого травня прожитковий мінімум для працездатних осіб 1450 гривень, для тих, хто втратив працездатність, 1130 гривень. Для дітей, віком до шести років, – 1228 гривень, від 6 до 18 років -1531 гривні. Практика показує: у сім’ях, де є діти, сукупний дохід нижчий за прожитковий мінімум.

– Але фактично позбавлені права на безоплатну допомогу самотні пенсіонери чи подружжя пенсіонерів. До редакції та громадської приймальні УГСПЛ, що діє при редакції, часто звертаються такі люди. Якщо пенсія перевищує 1130 гривень (а це зараз мінімальний розмір), то не мають права на безоплатного адвоката.

– Так, люди, як правило, отримують по 1300 і більше гривень пенсії. Але життя нині таке, що на цю суму не порозкошуєш. Законодавець має намір розширити коло осіб, які мають право на безоплатну допомогу. У Міністерстві юстиції розробили відповідні зміни. Будемо сподіватися, що врахують категорію пенсіонерів. Та не тільки їх. Потребують додаткового захисту учасники АТО – наразі держава гарантує їм право вторинної правової допомоги лише з питань, пов’язаних із соціальним захистом.

– Війна на сході вносить свої корективи у всі сфери життя. Чи доводилося вам стикатися з неординарними ситуаціями у правовій царині?

– Так. Наприклад, Тернопільський місцевий центр видав доручення адвокату здійснювати захист волонтера, якого Митна служба намагалася оштрафувати на суму 8,5 тисяч гривень. У 2014 році, коли у нас ще й нормальної армії не було, добровольці їздили за кордон, купували машини, ввозили, підремонтовували і відправляли для потреб АТО. У згаданому випадку автомобіль був тимчасово ввезений в Україну, без сплати митних платежів. Проте був знищений під час бойових дій під Дебальцево, про що є довідка. Однак митники не вникли у ситуацію і наклали на волонтера стягнення за порушення митних правил. У судовому порядку постанову вдалося скасувати.

– До Тернопільського місцевого центру далеко добиратися жителям Бережанського чи Підгаєцького районів. Причому, щоб отримати безоплатного адвоката, мабуть, доведеться їхати не один раз…

– Раджу спочатку зателефонувати на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів) або до Тернопільського місцевого центру (0352) 52 15 20 для уточнення інформації та отримання відповідей на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги.

Зазначу, що уже цього року людям не треба буде їхати до обласного центру – на зміну районним управлінням юстиції створять Бюро правової допомоги. Тут, у райцентрах, надаватимуть первинну правову допомогу. а також прийматимуть усі необхідні документи на забезпечення вторинної правової допомоги.

Інтерв’ю взяла Ольга КУШНЕРИК