Події організації

Налагодження сталої співпраці із центрами безоплатної правової допомоги

20.05.2016

19 травня відбулася робоча зустріч представників тернопільської громадської приймальні УГСПЛ та Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Співробітники центрів безоплатної правової допомоги налагоджує констатують велику кількість звернень від громадян, які не потрапляють у категорію соціально незахищених – відтак не можуть отримати безкоштовну допомогу адвокатів центрів. Однак з тих чи інших причин ці люди часто не можуть також скористатися послугами іншого адвоката. Відтак центри зацікавлені у співпраці з іншими структурами, які можуть надати таку допомогу. Йшлося також про окремі проблемні райони, у яких поки ще немає жодного адвоката, який співпрацював би з центрами. Таким у сфері юрисдикції Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги є Гусятинський район, Тернопільського – Підгаєцький.

Представники приймальні УГСПЛ окреслили власну нішу надання правової допомоги – це переважно сфера прав людини, тобто протидія порушенням прав саме державними органами. У цій сфері діяльність громадських приймалень УГСПЛ може виявитися більш ефективною, аніж державних центрів безоплатної вторинної правової допомоги.

Працівники мережі приймалень УГСПЛ крім того розглядають в якості пріоритетної фокус-групи громадян, котрі постраждали в ході війни на Донбасі: учасників бойових дій та внутрішньо переміщених осіб. Враховується також специфічна проблематика того чи іншого регіону. Для Тернопілля це: велика частка сільського населення, економічна депресія, масове безробіття, активна трудова міграція.

Учасники робочої зустрічі погодили формат та графіки спільних виїзних прийомів у районних центрах.

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги на зустрічі представляли його керівники Марія Гамбаль та Ольга Галанчак, громадську приймальню УГСПЛ у Тернопільській області: її координатор Олександр Степаненко, юрист Петро Люпа, а також волонтер громадської організації “Гельсінська ініціатива - ХХІ”, журналістка Надія Сасанчин.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє один регіональний (м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33, телефон/факс: (0352) 52-83-65, телефон: (089) 120-00-79) і три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Тернопільський  (м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20), Кременецький (м. Кременець, вул. Шевченка, 59А, контактний телефон: (03546) 2-52-33) і Чортківський  (м. Чортків, вул. Шевченка, 54, контактний телефон: (03552) 2-09-50).

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Фото - Надії Сасанчин