Українські новини

ЗАЯВА ГРУПИ “ОЗОН” ЩОДО ПРОБЛЕМ У РЕАЛІЗАЦІЇ СВОБОДИ МИРНИХ ЗІБРАНЬ

26.03.2016

Група громадського спостереження «ОЗОН» вже кілька років здійснює спостереження за дотриманням свободи мирних зібрань в Україні, яка є невід’ємним правом кожної людини. Більше того, міжнародні стандарти покладають на кожну державу позитивний обов’язок щодо сприяння та захисту мирних зібрань відповідно до Керівних принципів із свободи мирних зібрань ОБСЄ.

Починаючи ще задовго до розгону мирної студентської демонстрації на Майдані 30 листопада 2013 року та завершуючи подіями довкола Фестивалю Рівності 19 березня 2016 року у Львові, наші волонтери фіксують системні порушення з боку правоохоронних органів у виконанні цього позитивного обов’язку. Так, незважаючи на всі декларовані перемоги у сфері реформування роботи поліції, події 31 серпня 2015 року під парламентом показали повну неспроможність проводити елементарні поліцейські операції для вибіркової нейтралізації агресивних осіб та їх ізоляції від решти учасників мирних зібрань. Більше того, непоодинокими є випадки надмірного застосування фізичного насилля з боку правоохоронців всупереч критеріям необхідності та пропорційності.


Ще однією проблемою є сприйняття суспільством свободи мирних зібрань як привілею, який належить виключно людям із прийнятною для більшості точкою зору. Гібридна війна, яку розпочала та провадить Росія проти України не може бути підставою для неправомірного обмеження свободи вираження поглядів. Усі обмеження прав людини мусять бути законними та необхідними в демократичному суспільстві. Інакше, ми перетворимося на точну копію держави-агресора, в якій захист “єдиноправильної точки зору” уже призвів до ціннісного «дефолту» у суспільстві.

Насправді силовий розгін учасників радикального лівого мітингу у березні в Києві членами громадського корпусу батальйону «Азов» мало чим відрізняється від силового розгону протесту шахтарів за виплату заробітної плати у січні на окупованому Донбасі силами незаконних збройних формувань.

Позиція міської ради та березневе судове рішення щодо повної заборони проведення масових заходів у рамках “Фестивалю рівності” у Львові дуже подібне на запроваджену на тиждень раніше окупаційною адміністрацією заборону проведення будь-яких масових заходів в Сімферополі.



Організоване “сафарі” на учасників “Фестивалю рівності” викликано таким самим запереченням прав та свобод, які демонструють представники так званої “кримської самооборони”, що нападають на учасників мирної акції до Дня народження Т.Шевченка.

Група громадського спостереження “ОЗОН” закликає суспільство поважати цінності недискримінації, свободи самовираження та плюралізму поглядів.

Нагадуємо, що людська гідність, яка виражається також і в активній громадянській позиції, не залежить від «кольору» ціннісних орієнтирів її носіїв.

Вимагаємо від Національної поліції підвищити ефективність захисту учасників мирних зібрань із суворим дотриманням принципу недискримінації, а також провести ефективні розслідування такого роду порушень прав людини та притягнути винних до юридичної відповідальності.

Довідково:

Група громадського спостереження «ОЗОН» – добровільне об’єднання активних громадян – передусім громадських активістів, юристів, журналістів, які усвідомлюють важливість громадського контролю за органами влади, а також за ключовими процесами, які відбуваються на лінії зіткнення людини/суспільства та держави, зокрема, під час мирних зібрань, судових процесів та в діяльності органів місцевого самоврядування. За результатами спостережень «ОЗОНівці» оприлюднюють висновки та рекомендації. Громадські спостерігачі – незалежна сторона, вони завжди залишаються над процесом, намагаються об’єктивно та неупереджено фіксувати те, що відбувається. Координацію роботи ОЗОНу здійснює Центр Громадянських Свобод. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН www.facebook.com/OZON.monitoring або на сайті http://ozonmonitoring.com/ Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com