Українські новини

Про електронний апостиль, приватних судовиконавців та он-лайн послуги

17.12.2015
автор: Галина Вандзеляк
джерело: Газета СВОБОДА, м. Тернопіль

На прес-конференції, що днями відбулася у головному територіальному управлінні юстиції в області, йшлося про те, що в Україні стартував тиждень права. З цієї нагоди фахівці й вирішили наголосити на юридичних послугах та на інформаційних заходах правового характеру

Зокрема, один із нових сервісів – електронний апостиль. За словами в.о. начальника головного територіального управління юстиції в області Едуарда Кольцова та його заступника Ольги Чепурної, тепер не треба їхати у Київ, адже на Тернопільщині електронний апостиль можна отримати у 13 відділах ДРАЦС. Послуга є платною: 51 гривня для фізичних та 85 – для юридичних осіб. Документи на місці сканують і відправляють у Міністерство юстиції України. Протягом 24 годин там розглядають їх, приймають рішення і повертають заявнику.

Також вже майже три місяці у Тернополі діє послуга подання заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану в режимі он-лайн за допомогою відповідного веб-порталу. Така практика незабаром пошириться на всю область. На разі такими послугами скористалося не багато пар – 27 заяв-звернень.

Найближчим часом свідоцтва про народження дітей видаватимуть у пологовому будинку при міській лікарні № 2. Щоденно прийматимуть заявки від батьків новонароджених з 9 до 10 год. ранку, і у той самий день з 12 до 15 год. можна буде отримати готові свідоцтва про народження. Така практика згодом пошириться і на інші медзаклади краю.

Також на прес-конференції в управлінні юстиції розповіли про нову процедуру державної реєстрації прав, що перейде до органів місцевого самоврядування. Реєстраційної служби у структурі Міністерства юстиції в такому вигляді, як вона зараз є, не буде, залишаться тільки контрольні функції. Відповідний закон набуде чинності на початку наступного року, але до 30 квітня триватиме перехідний період.

Невдовзі почне діяти і змішана система виконання судових рішень: поряд із державними виконавцями будуть працювати приватні. На переконання заступника начальника управління Державної виконавчої служби Юрія Коваля, це допоможе вдосконалити якість виконання судових рішень. Після запровадження змішаної системи виконання судових рішень відбудеться скорочення держвиконавців, збільшення зарплати, зменшення навантаження на державних виконавців. До слова, нині в Україні працюють шість тисяч держвиконавців. Найближчим часом ситуація зміниться.