Події організації

Про минуле без ідеологічних стереотипів, з думкою про сьогодення та майбутнє

30.01.2015
автор: Олександр Степаненко

У бібліотеці по вулиці Зеленій вже не перший рік існує молодіжний лекторій «Ковчег», створений за ініціативою ЕГО «Зелений Світ». Його цільовою аудиторією є старшокласники шкіл та студенти коледжів міста.

Наприкінці січня ми зробили спробу поєднати формат лекторію та кіноклубу. Було анонсовано проведення у одній аудиторії перегляду стрічки "Земля сліпих" Аудрюса Стоніса та презентації «Яків Головацький: роль у справі культурного та громадянського пробудження Галичини у середині ХІХ ст. - до 200-річчя від дня народження».

Якова Головацького ми знаємо перш за все, як одного із засновників «Руської трійці» та видавця першого у Галичині україномовного літературного альманаху «Русалка Дністровая» (1837), професора першої в історії кафедри української (руської) словесності та літератури при львівському університеті, а також - першого та єдиного у часи Австро-угорської імперії ректора цього університету – русина.

Втім наукова, громадянська та культурницька діяльність Головацького набагато багатогранніші. Різні сторони його внеску у ґенезу модерної української нації доволі неоднозначні – і про цю неоднозначність варто говорити, якщо ми дійсно прагнемо деміфологізації вітчизняної історії та формування у молодого покоління критичного погляду на історичні події та персоналії.

Для наших краян Яків Головацький мав би бути цікавий ще й тим, що його діяльність тісно пов’язана з Поділлям. Відомо, що принаймні двічі він був у Чорткові. Вперше – двадцятирічним юнаком, влітку 1834 року, під час його краєзнавчих мандрів студентської пори. У 1846 – 48 роках він служив парохом греко-католицької церкви у недалекій від нас Хмелевій над Дністром.

Ота церковна дзвіниця у Хмелевій, ймовірно, пам’ятає Якова Головацького.

Вдруге Головацький був у нашому місті у липні 1848 року - у революційну пору «Весни народів», коли його було обрано секретарем повітового відділення Головної Руської Ради у Чорткові.

Можливо, цікавим для дослідників виявиться ще один життєвий епізод, до речі один з поворотних у долі майбутнього професора та ректора – коли Яків Головацький, тоді ще студент філософського факультуту, опрацьовував історичний архів у маєтку графа Тарнавського Дзиків, що поблизу Тарнобжега (нині - у Польщі).

Цікавим і в тому сенсі, що Чортківський район та Тарнобжезький повіт віднедавна поєднують відносини міжнародного партнерства...

Отак виглядає палац Тарнавських у Дзикові нині…