Міжнародні новини

Мама сімох дітей - "в круге первом"

31.01.2015

Вранці 21 січня 2015 мати сімох неповнолітніх дітей (найменшому з них виповнилося лише два місяці) Світлану Давидову, мешканку міста Вязьми Смоленської області РФ, було заарештовано співробітниками ФСБ.

Їй пред'явлено звинувачення за статтею 275 КК РФ "Державна зрада". У квітні минулого року пані Давидова зателефонувала до посольства України в Москві і повідомила, що розташована навпроти її будинку військова частина (82-я окрема радіотехнічна Червонопрапорна ордена Олександра Невського бригада ГРУ) спорожніла, що, на думку жінки, може бути свідченням відправки військовослужбовців в зону російсько -українського конфлікту.

Суд у справі Давидової обрав запобіжний засіб - тримання під вартою, не взявши до уваги навіть того, що вона годує грудну дитину. Днями її етаповано до сумнозвісного СІЗО "Лефортово".

Адвокати не бачать в діях Давидової злочинного характеру, але кажуть, що після внесення змін до КК під підняття "Державна зрада" можна підвести практично будь-які дії.

Світлані Давидової загрожує до 20 років позбавлення волі. Правозахисники різних країн починають кампанію за її звільнення.

Більше про скандальну справу проти Світлани Давидової можна прочитати на сайті ХПГ (англійською), на сайті "Права людини в Росії" та Радіо "Свобода" - російською.

PS. 31 січня на сайті "Нової газети" було розпочато збір підписів під зверненням до Президента РФ з вимогою зміни запобіжного заходу для Світлани Давидової. Звернення було ініційовано групою діячів культури, громадських лідерів та журналістів, серед яких: Людмила Уліцкая, Владімір Познер, Лія Ахеджакова, Наталья Фатєєва, Леонід Парфенов, Ксенія Собчак ті інші. Станом на 2 лютого звернення підписали 25 тисяч росіян, після чого Світлану Давидову було звільнено з Лефортова.