Історія

Іловайська трагедія - хто винен?

До оточення українських військ під Иловайском призвели призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану.

Про це йдеться у висновках тимчасової слідчої комісії з цього питання. ТСК прийшла до висновку, що "в основі причин, які призвели до Иловайской трагедії, лежать фундаментальні проблеми в організації оборони країни".

Зокрема комісія відзначає, що в результаті невиконання норм закону "Про оборону України", щодо введення воєнного стану, не був створений єдиний центр організації оборони країни - ставка верховного головнокомандувача і "як наслідок, не був введений в дію стратегічний план застосування Збройних сил та інших збройних формувань, а також правоохоронних органів для відбиття збройної агресії проти України".

"Відсутність єдиного центру організації оборони призвела до відсутності розуміння стратегічного задуму агресора на кожному етапі", - йдеться у звіті.

Також не була належним чином організована оборона країни, як "система політичних, економічних, соціальних, воєнних, інформаційних, правових, організаційних та інших заходів щодо захисту держави в умовах збройної агресії".

У своїх висновках комісія також вказує на проблеми з несвоєчасним фінансуванням потреб армії.

"Невведення військового положення призвело до дезорганізації управління військовими діями, що значною мірою спровокувало іловайські події", - йдеться в тексті звіту.

Члени комісії вважають, що до Іловайскої трагедії призвели також помилкові кадрові рішення."Помилкові кадрові рішення суттєво ускладнили ситуацію, а неадекватні дії міністра оборони В.Гелетея і начальника Генштабу - головнокомандувача ЗСУ В.Муженко призвели до Іловайської трагедії", - сказано у звіті.

На думку комісії, на всіх етапах подій, пов’язаних з серпневими подіями під Иловайском, воєначальники демонстрували нездатність організувати оборону. Рівень координації дії силових структур ТСК оцінили як незадовільний. Крім того, на думку комісії, незадовільно організована робота Генерального штабу з управління Збройними силами. "У Генеральному штабі, який формально не був штабом АТО, належним чином не були налагоджені збір, систематизація і аналіз даних, які були в розпорядженні різних відомств", - йдеться у звіті.

ТСК зазначає, що пропозиції керівників секторів оборони не сприймалися, і "рішення по них, як правило, не приймалися зовсім". Доповіді із зони бойових дій, про ситуацію в секторах оборони, які "не відповідали переможним настроюм міністра В.Гелетея і начальника Генерального штабу В.Муженко", наштовхувалися на повне несприйняття і агресію аж до звинувачень у боягузтві і погрози кримінальним переслідуванням. ь"Рішення керівництва за такими доповідями, необхідні для організації оборони і мінімізації втрат, не приймалися", - стверджують члени комісії.

В ході розслідування вдалося встановити, що навіть у тих випадках, коли керівники секторів одержували чітке завдання, її виконання не підкріплювали необхідними ресурсами. Так, прийняті в штабі АТО рішення Про проведення військової операції по розгрому основних сил НВФ в місті Іловайську та взяття його під контроль" не базувалося на розвідданих, і не було забезпечено необхідними силами і засобами.

"В результаті виконання поставленого завдання було практично повністю покладено на добровольчий батальйон спеціального призначення МВС, який має міліцейські функції і озброєний неадекватно до поставленого завдання", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, головний військовий прокурор Анатолій Матіос на початку жовтня заявив, що ключовою причиною утворення "котла" під Иловайском і загибелі сотні української військових став самовільний відхід 5-го батальйону територіальної оборони "Прикарпаття" від закріпленого за ними місця несення служби.

Нагадаємо, головний військовий прокурор Анатолій Матіос на початку жовтня заявив, що ключовою причиною утворення "котла" під Иловайском і загибелі сотні української військових став самовільний відхід 5-го батальйону територіальної оборони "Прикарпаття" від закріпленого за ним місця несення служби.

Однак журналіст Юрій Бутусов у статті ZN.UA "Іловайськ. Фатальні рішення", в якій він аналізує ті події, писав про те, що військове керівництво України 24 серпня приймало парад Незалежності в Києві, хоча ще напередодні з зони АТО почали надходити доповіді про російське вторгнення. На його думку, частини ЗСУ, які зіткнулися з російською ударною групою, не могли стримати противника, що перевершував їх чисельно і якісно.