Громадянське суспільство

Як достукатися до СБУ?

15.09.2014
автор: Василь Кузьмук
джерело: Газета
Російські війська відкрито вступили у війну. Вже не “зелені чоловічки”, а регулярні підрозділи десантників, танкістів, артилеристів перетнули наш кордон і окуповують наші міста...

Аналітики стверджують: Путін планує створити коридор, що cуходолом з’єднає Російську Федерацію з Кримом. Бо матеріальне постачання лише через малопотужну керченську переправу не забезпечить півострів усім необхідним для життя. А ще є ресурси, які можна отримати в Криму тільки з материкової України, – вода, електроенергія, газ, транспортні артерії. Для цього Володимиру Путіну і потрібен схід України – так звана “Новоросія”, що складається з 8 областей України – Донецької, Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської.

Тож війна палахкотить не тільки на Сході. То тут, то там в Україні затримують озброєні терористичні групи. Не припиняється ідеологічна обробка наших співгромадян. Зрозуміло, за такого повсюдного протистояння, особливу надію люди покладають на спецслужбу, яка має навчені кадри і повноваження. Однак навіть неуважне око помічає в Херсоні її незрозумілу пасивність.

Понеділок, 1 вересня, Шуменський. Стовпи густо обклеєні оголошеннями: “130 украинских и российских телеканалов Спутниковое ТБ Бытовая техника Пер. Спартаковский 33”, а далі два міські та мобільний телефони. І ніхто не зважає, що Окружний адміністративний суд Києва разом з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення вирішили заборонити російське мовлення. Мета – протидія інформаційній агресії. Тому, що телебачення нашого сусіда брехливе, маніпулятивне, антиукраїнське і пропагує сепаратистські ідеї. Зараз в Одесі на кабельному телебаченні російських каналів взагалі немає. А в Дніпропетровській області припинили діяльність кабельного оператора, що ретранслював російські телеканали. Вилучено 4 кабельні станції, 37 тюнерів для отримання сигналу, 5 супутникових тарілок, телевізори, інше комунікаційне обладнання, повідомляє УНН. Виходить, у Дніпропетровську і в Одесі з інформаційною агресією Росії борються, а в Херсоні– ні? І не тільки в Херсоні. Ось лист, розповсюджений у мережі Інтернет:

“Дорогие друзья – помогайте! Нахожусь в Геническе, буду по возможности краток. Зашел в бар-гостиницу (Свердлова, 53,а), там вовсю русские каналы по ТВ. Подошел и сказал, чтобы немедленно убрали это вещание. В ответ: – А у нас другие не берут. – Вранье, я живу в 20 метрах от вас и прекрасно получаю украинские каналы. Тогда они сказали, что у них особое мнение обо всем, что происходит. Т.е., мы захватчики и не позволяем им смотреть другие каналы. Тут подключились и другие работники бара-гостиницы с воплями, что мы захватчики. Ок! Ушел. Позвонил другу, чтобы нашел телефоны в случае чего СБУ. Дал. Звоню. Хрен. Или спят, или телефоны для отмазки. Вот эти телефоны: (044)226 26 27 и Херсонское СБУ: (0552)223 960. Может, кому-то удастся туда дозвониться?

До редакції телефонують наші обурені читачі і повідомляють: в одній із соціальних мереж херсонцям пропонують за $ 150–200 на день вступити до ополчення “Херсонської народної республіки” (є вже в Інтернеті і така). Невже для працівників СБУ складно “відгукнутися” на таку пропозицію, вийти на вербувальника і притягти до відповідальності? Хіба так важко визначити, хто знімав і виклав на сторінці “Херсонської народної республіки” виступ Сергія Кириченка, що організував в Херсоні 30 серпня сепаратистький мітинг? Після того, як мітинг розігнали патріотично налаштовані люди, Сергій Олександрович пафосно став у кадр і наговорив такого, що не спаде на думку поміркованій людині. До речі, проплачених мітингувальників, які їхали на сепаратистський мітинг, затримала не СБУ, не міліція, а – Самооборона Херсона.

У цій атмосфері “поблажливості” з боку СБУ власники деяких херсонських газет сміливо друкують у своїх виданнях сепаратистські матеріали і – не зазнають за це ніякого покарання.

А ось іще цікаве явище: зайдіть у будь¬-який херсонський магазин – від кримських вин полиці вгинаються. Це при тому, що Євросоюз 25 липня ввів санкції проти 9 кримських компаній, чиє право власності було передано у володіння всупереч українському законодавству. Серед них – об’єднання “Масандра”, “Магарач”, держпідприємство “Завод шампанських вин “Новий світ” (Судак). Євросоюз ввів, а ми – не ввели? Але як ці вина потрапляють на наші прилавки? Адже Україна вважає Крим тимчасово окупованою територією й російським його не визнає? Генеральна асамблея ООН підтримала цілісність України. За резолюцію щодо її територіальної цілісності проголосували 100 країн-¬учасниць ООН. Виходить, вина надходять в Україну від виробників, яких юридично не існує? І перетинають вони кордон саме в Херсонській області – цікаво, з якими документами? “Российская Федерация. Массандра”?

І не тільки вина. Пахлава, кондитерські вироби, пиво “Крим”, лимонад, яким торгують навіть у їдальні Херсонської обласної державної адміністрації – все це вироблено в Сімферополі. На кожному пакетику, пляшці є напис: “Российская Федерация. Симферополь”. І мало того, що, купуючи цю продукцію, українці фінансують армію агресора – з кожним пакетиком печива, з кожною пляшкою пива, з кожним кухлем солоденького лимонаду ми дозволяємо призвичаїти нас до думки: Крим – російський.

Виходить, кордон з Кримом на території Херсонщини справжня діра. Сюди безперешкодно везуть усе, що заманеться. А у зворотному напрямку повзуть каравани з піском. “Никого не удивляет странная ситуация: в Крыму приветствуется потоковый ввоз песка с Херсощины. Нет? Не удивляет? Я не сомневаюсь, что песок идет на фортификационные сооружения”, – пише у Фнейсбуці журналіст із Херсона Олег Зайченко.

Для України настав дуже важкий етап, на якому ризик розгортання війни Росією надзвичайно високий. Тому й піднімають голову сепаратисти. І боротьба з п’ятою колоною – справа такої ж державної ваги, як і постачання української армії.

У цьому плані може прислужитися досвід Дніпропетровської ОДА, яка зібрала журналістів з усіх регіонів України для обговорення того, як зберегти мир в країні і як викоренити сепаратизм. Завдяки чому Дніпропетровськ зумів зберегти мир і спокій?

“Наш чи то секрет, чи то наставляння – сепаратизм оголошений поза законом, – розповів заступник голови Дніпропетровської ОДА з питань внутрішньої політики Борис Філатов. – Ми не ліземо в інформаційну політику, не обговорюємо справи наших політичних конкурентів, але є певні речі за червоною межею. Ми попередили всіх: якщо не будуть виключені речі, пов’язані з сепаратизмом і тероризмом, до вас завітає батальйон “Дніпро”. По іншому ніяк не можна, адже в країні йде війна, на якій вбивають, викрадають і катують людей. В іграшки гратися ми не будемо”.

Чому батальйон “Дніпро”, а не, скажімо,працівники СБУ, гадаємо, пояснювати не треба.

“Правоохоронна система в країні потребує радикальних, серйозних змін. У судах, СБУ, прокуратурі, МВС – проблеми з ключовими функціями. Треба змінювати ситуацію. І відкладати не можна, навіть з оглядкою на війну. Прийняв рішення свою частину –реформу МВС представити до 15 вересня і запропонувати прийняти в Кабміні та парламенті до кінця жовтня”, – написав на своїй сторінці у Facebook міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Та реформування української міліції без докорінних змін всієї системи – СБУ, прикордонного відомства, прокуратури, митниці – неможливе, кажуть експерти. “Всі думали, що слабке місце України – це міліція. Але побачили, що прокуратура – це монстр в тіні, який нічого не робить і ще більш злочинний, аніж МВС. Тому ці структури треба реформувати невідкладно. Про СБУ взагалі нічого й говорити – там проблем не менше, а прикордонники показали себе у всій красі в Луганську і Донецьку”, – зазначив в інтерв’ю Deutsche Welle директор Центру досліджень правоохоронної діяльності, член експертної ради при МВС Олег Мартиненко.

В Україну вже приїхали експерти з країн Євросоюзу, які займатимуться українськими реформами у сфері громадської безпеки. Рада ЄС 23 червня схвалила концепцію місії, яка діятиме у рамках Спільної безпекової та оборонної політики. Головне завдання місії – допомогти у виробленні стратегії роботи служб безпеки, які будуть підзвітні суспільству. “Наша місія запропонує Україні поради фахівців та експертів, аби допомогти владі поліпшити управління ефективними та чесними правоохоронними органами у рамках демократичного контролю”, – сказала представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон.

Штаб-квартира місії знаходитиметься у Києві. Експерти ЄС з реформування правоохоронних органів працюватимуть в Україні не менше двох років і координуватимуть свою роботу з іншими міжнародними експертними групами. Адже у всіх країнах правоохоронні системи відрізняються, і для України треба виробити таку концепцію реформ, аби там були враховані українські реалії.