Події організації

Хто зможе скористатися нормами закону "Про амністію у 2014 році"?

28.05.2014
автор: Ольга Кушнерик

Тернопільська приймальня УГСПЛ спільно з Прокуратурою Тернопільської області  провела у виправній колонії № 112 консультативну зустріч з питань застосування норм нещодавно прийнятого закону "Про амністію у 2014 році".

В Україні вже три роки не оголошувалася амністія, хоча законодавство дозволяє проводити її щороку. Люди за гратами дуже очікували на появу цього закону. За інформацією пенітенціарної служби України, у місцях неволі нині перебувають майже 125 тисяч осіб, ще понад 122 тисячі знаходяться на обліку у кримінально-виконавчих інспекціях - як засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. І ось нарешті у квітні у Верховної Ради дійшли руки до, так би мовити, акту гуманізму (амністія у перекладі з латини означає «прощення»). 19 квітня ЗУ «Про амністію у 2014 році» набув чинності.

За попередніми оцінками експертів передбачалося, що в Україні зможуть вийти на волю приблизно 26 тисяч людей. Вважалося, що це буде наймасовіша амністія за останнє десятиріччя. Втім, при гибшому аналізі виявилося, що ці оптимістичні прогнози не справдяться – на волю вийде незначна кількість засуджених. У тому числі із колоній, розташованих на Тернопільщині. У квітні прокуратура області наводила такі попередні дані: під амністію підпадають 54 засуджених, які утримуються у місцях позбавлення волі, у тому числі 18 в’язнів Копичинської колонії, 32 – Збаразької колонії та 4 особи, які утримуються у Чортківському СІЗО. Ще 80 осіб буде амністовано з тих, які перебувають на обліку у кримінально-виконавчих інспекціях.

Розбіжності у оцінках масштабів амністії спровокували потребу уточнення прогнозів та доведення перервіреної інформації до тих, кому вона особливо необхідна - засуджених.

Тимчасом вони задавалися питанням - чому попри оптимістичні очікування відкрито шлях до волі такій малій кількості людей?

Є багато причин, зокрема, засуджені не відшкодували шкоди, заподіяної злочином. Втім, є ще час сплатити за цивільними позовами – на виконання закону по амністію відведено три місяці.

До кого застосовується амністія? До осіб, що вчинили та є засудженими за злочини, що не є тяжкими чи особливо тяжкими. До категорії тяжких злочинів належать такі, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на понад 5 років, але не більше 10 чи штраф в розмірі від 10 до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Особливо тяжкі злочини – ті, за які передбачено позбавлення волі на строк понад 10 років чи штраф в розмірі понад 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Так от, цьогорічний закон повністю звільняє від відбування покарання осіб, які на момент вчинення злочину були неповнолітніми; жінок, вагітних на день набуття чинності цього Закону; осіб, не позбавлених батьківських прав, які мають дітей, яким не виповнилося 18 років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами; інвалідів першої, другої чи третьої групи, а також хворих на активну форму туберкульозу, онкологічні захворювання, СНІД, інші захворювання, що перешкоджають відбуванню покарання та підпадають під визначення "Переліку захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання"; осіб, які досягли пенсійного віку; ветеранів війни; осіб, які підпадають під дію Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”; осіб, які мають одного чи обох батьків, які досягли 70-річного віку або визнані інвалідами першої групи, за умови, що в цих батьків немає інших працездатних дітей.

Окрім того, мають шанс вийти на волю засуджені за будь-які злочини, які не поєднані з насильством, небезпечним для життя і здоров’я, якщо вони відбули не менше однієї чверті строку покарання, а також засуджені за умисні злочини, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше десяти років, якщо відбули не менше половини покарання.

Власне, з повним переліком можна ознайомитися у тексті закону. Начальник відділу прокуратури області Роман Гарматюк акцентував: амністія застосовується лише щодо осіб, яких засуджено обвинувальним вироком суду. Вона не звільняє від кримінальної відповідальності, а лише від покарання. На кого не поширюється амністія? Перелік теж чималий – це і засуджені за тероризм, торгівлю людьми, насильницьке донорство, умисне вбивство, розбій… Також не слід очікувати передчасного звільнення тим, до кого раніше уже застосовували амністію.

Засуджених звільнятимуть за амністією суди. Упродовж трьох місяців з часу набуття чинності закону люди, які підпадають під амністію, мають бути звільнені.

Аналіз закону «Про амністію в 2014 році» у першій редакції, засвідчив: амністія зачепить дуже вузьке коло засуджених. Відтак це спонукало законодавця до внесення змін до нього, а також -  до базового закону «Про застосування амністії в Україні». Зокрема знято перепону стосовно відшкодування шкоди за заподіяний злочин – відтепер до засуджених, які не сплатили у повній мірі борги за цивільними позовами, може бути застосована амністія. Також не впливає на застосування амністії наявність у засудженого порушень режиму утримання. Законодавчих зміни, ухвалені у травні, відкрили дорогу на волю набагато більшій кількості засуджених.

Наприклад, у Копичинській колонії, у якій відбувають покарання  чоловіки,  за скоєні ними тяжкі, особливо тяжкі та повторні злочини, після внесення змін до законодавства кількість амністованих може зрости майже десятикратно! Кожен із засуджених має надію, що амністія стосуватиметься і його. На попередніх зустрічах із засудженими представники "Гельсінської ініціативи - ХХІ" вислухали безліч їхніх прохань про необхідність дати роз’яснення про порядок застосування амністії.

Відтак 27 травня громадська приймальня УГСПЛ у Тернополі спільно із представником обласної прокуратури Русланом Райчибою провели інформаційну акцію для засуджених згаданої колонії, відповіли на запитання стосовно застосування амністії.

Конференц-зала Копичинської  виправної колонії № 112 Управління Державної пенітенціарної служби у Тернопільській області зібрала біля двохсот засуджених за тяжкі і повторні злочини. Десятки їхніх конкретних запитань було адресовано консультанту приймальні УГСПЛ Ользі Кушнерик та представникам прокуратури. Багатьом із них вдалося отримати відповіді. Частина запитань для надання обгрунтованої відповіді потребувала грунтовного ознайомлення з персональними справами...

Втім вже зараз можна сподіватися, що загалом  із числа засуджених колонії до 150 осіб підпадають під амністію 2014 року. Гусятинський районний суд вже незабаром розглядатиме клопотання засуджених про амністію у форматі відеоконференції та в очному режимі.