Міжнародні новини

Про утиск прав кримських татар

17.05.2014
автор: Міжнародне товариство "Меморіал"
джерело: Веб-портал Харківської правозахисної групи khpg.org

16 травня 2014 року керівництво Криму видало указ про заборону будь-яких масових заходів у Криму до 6 червня. Мотивами оголошені "усунення можливих провокацій з боку екстремістів " і можливий "зрив курортного сезону".

Проте абсолютно очевидно, що справжньою і єдиною причиною є небажання допустити мітинг кримськотатарського народу, намічений на 18 травня.

18-20 травня 1944 року всі кримські татари, які проживали в Криму, - понад 180 тисяч чоловік, головним чином, жінки, люди похилого віку і діти (більшість чоловіків в цей момент були на фронті) під дулами автоматів були зігнані в ешелони і депортовані до Середньої Азії. Багато хто загинув в дорозі і на спецпоселенні .

Депортація кримських татар - найтяжчий злочин сталінського режиму.

У 1989 році тридцятип’ятирічна боротьба кримськотатарських активістів за повернення до Криму завершилася перемогою, і народ почав повертатися на свою батьківщину.

З початку 1990-х щороку 18 травня кримські татари проводять публічні мітинги, присвячені пам’яті про цей трагічний епізод своєї національної історії.

Сьогодні цей мітинг, що став традицією, вперше заборонений.

І це не єдина образа, завдана новою кримською владою кримськотатарському народу .

На початку травня було заборонено в’їзд до Криму Мустафі Джемільову - одному з найавторитетніших кримськотатарських лідерів, який за радянської влади багато разів заарештовувався та провів близько 15 років у таборах і засланнях за діяльність, спрямовану на повернення кримських татар на батьківщину.

Відомі й інші сьогоднішні несправедливості стосовно кримських татар.

Так виглядають на ділі " дружба народів" і " міжнаціональна згода , які ще місяць-два тому обіцяли Криму політичні сили в Москві та Сімферополі.

Здається, над кримськотатарським народом нависла загроза нових переслідувань, що влада робить все, щоб спровокувати зіткнення і розпалити на півострові міжнаціональну ворожнечу. Це може скінчитися трагічно і для кримських татар, і для всього регіону.

Ми вимагаємо дотримання прав кримських татар.

Ми вимагаємо скасувати заборону на проведення жалобного мітингу кримськотатарського народу 18 травня в Сімферополі .

Ми вимагаємо зняти заборону на в’їзд до Криму Мустафі Джемільову .


Правління Міжнародного товариства "Меморіал"