Події організації

Добрі янголи фестивалю Docudays UA

18.03.2014
джерело: docudays.org.ua

Кожного року до фестивалю долучаються волонтери. Для участі в Docudays UА 2014 заявку подали більше 180 охочих. Як каже координатор волонтерів Дарина Пирогова, вибір був нелегким, число волонтерів довелось зменшити втричі.

Перед фестивалем волонтери Docudays UA 2014 пройшли тренінг, на якому дізнались більше не лише про фестиваль, а й одне про одного.

Один з модераторів тренінгу Олександр Войтенко запитав волонтерів про їх бачення прав людини та розповів про їх захист в сучасному контексті.

На початку семінару волонтери відповідають на питання анкети. Ні, це не сухе і рутинне заповнення полів на аркуші паперу. Хлопці й дівчата працюють в групі, інтерв’юють співбесідника, а потім розказують решті зібрання цікаві факти, які вдалось дізнатись. Чимало пунктів в анкетах дещо відрізняється від стандартних запитань. Тут цікавляться, які три речі людина вміє робити найкраще, яка книга або фільм були знаковими та з якою відомою особистістю кортіло б поспілкуватись. Серед можливих співрозмовників можна почути діячів з різних сфер та часів – від Шевченка до Черчилля, від да Вінчі до Кіану Рівза, від Віллі Вонки до Обами. На розмову багато хто хотів викликати і Путіна, ймовірно, мали, що запитати… або просто сказати.

Анкети волонтерів одразу розвішують в залі, щоб всі могли дізнатись більше один про одного. Одразу після цього – нове завдання: знайти людей, з якими є спільні інтереси. Так утворюються міні-клуби поціновувачів певної іноземної мови або тих, кому хочеться присвятити життя авіації.

Серед трьох речей, які волонтери роблять найкраще читаємо:

1 вигадувати

2 розповідати

3 спостерігати

1 плавати,

2 слухати людей

3 робити букети

 

1 дуркувати

2 сміятися

3 чути

 

1 мріяти

2 не сидіти на місці

3 створювати

 

1 готувати

2 танцювати

3 відпочивати


1 спілкуватись

2 покращувати людям настрій

3 голосно говорити


1 шкіритися

2 робити компліменти

3 мовчати

Голова Оргкомітету фестивалю Світлана Смаль прийшла поспілкуватись із волонтерами Docudays UA. Світлана хоче дізнатись про них більше і розповісти про фестиваль, щоправда, цього року, додає нові деталі до традиційної розповіді про Docudays UA.

Фестиваль тричі думали скасувати в зв’язку з подіями Євромайдану, дбаючи про безпеку людей. Організатори отримали купу листів з проханнями не скасовувати проведення Dоcadays UА. Тому і рішення відповідне:

«Це буде бій інформаційній війні. Це фестиваль не пісень і плясок, а документального кіно. Серйозного, не розважального. Ми вирішили, що він необхідний для нашої країни».

«Обличчя фестивалю й імідж фестивалю – це ви. Від того, як ви дієте і як ви реагуєте, які слова ви вживаєте, весь ваш вигляд формує ставлення до фестивалю. Спробуйте подивитись на цю ситуацію очима свідків і того, з ким ви вступаєте у взаємодієте» – пояснив Олександр Войтенко.

Світлана Смаль теж покладає на волонтерів надії:

«Ви будете добрими янголами фестивалю, тому що від вас багато залежить. Ваша робота дуже відповідальна. Подекуди більше немає,на кого покластися»