Міжнародні новини

Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, що підтверджує територіальну цілісність України

27 березня 2014 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, що підтверджує територіальну цілісність України.

Документ був підготовлений делегаціями Німеччини, Канади, Коста -Ріки, Литви, Польщі та України. Ще 51 країна підтримала проект.

За ухвалення резолюції проголосували 100 членів Генеральної Асамблеї, проти - 11. У їх числі - Вірменія, Білорусь та Росія. Ще 58 делегацій, включаючи Китай, утрималися.

У резолюції підкреслюється, «що референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя».

Члени Генеральної Асамблеї підтвердили свою прихильність суверенітету , політичній незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Вони закликали всі держави «відмовитися і утримуватися від дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності і територіальної цілісності України, в тому числі будь-яких спроб змінити кордони України за допомогою загрози силою або її застосування або інших незаконних засобів».

У резолюції також міститься заклик до країн не визнавати будь-яку зміну статусу Автономної Республіки Крим і Севастополя та утримуватися від будь-яких дій, які можна було б витлумачити як визнання зміни статусу.

Автори документа закликають сторони негайно приступити до мирного врегулювання ситуації щодо України шляхом прямого політичного діалогу, виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть посилити напруженість, і повною мірою брати участь у міжнародних посередницьких зусиллях.

Нагадаємо, що після того, як у Раді Безпеки Росія наклала вето на проект резолюції щодо референдуму про статус Криму, дипломати заявили про можливість голосування за відповідним проектом в Генеральній Асамблеї .

Слід зазначити, що на відміну від рішень, прийнятих в Раді Безпеки, що носять обов`язковий характер, резолюції Генеральної Асамблеї мають рекомендаційний характер.