Українські новини

Звернення українського Омбудсмана до Парламенту Криму

06.03.2014
джерело: ombudsman.gov.ua

Сьогодні парламент Автономної Республіки Крим як легітимний представницький орган на території Криму зобов’язаний в умовах ескалації конфлікту вжити всіх заходів для захисту прав і основоположних свобод людини.

Я звертаю вашу увагу на те, що сьогодні є реальна загроза життю та здоров’ю громадян України, які знаходяться в Криму.

Зокрема, всі ми є свідками того шаленого тиску, який чиниться на військовослужбовців України, які проходять службу на території Криму, та членів їхніх сімей. Неодноразово підтверджувалась інформація про загрозу їх життю та здоров’ю, мали місце навіть випадки викрадення посадових осіб.

Особовий склад військових частин, прикордонних загонів, військово-морського флоту опинився на межі фізичного виживання, оскільки в умовах повної блокади порушена система нормального життєзабезпечення.

Тривають провокації по відношенню до представників кримськотатарського народу, що створює загрозу міжнаціонального конфлікту.

Постійно надходить інформація щодо фізичного перешкоджання професійній діяльності журналістів, здійснюються напади на працівників засобів масової інформації та телерадіокомпаній.

Правозахисні організації повідомляють про переслідування, пошкодження майна, погрози та залякування, пов’язані з їх професійною діяльністю.

Чи не вперше в світовій практиці мали місце випадки фізичного перешкоджання здійсненню своїх обов’язків представникам найбільш впливових міжнародних організацій – ООН та ОБСЄ.

У сукупності всі ці події є свідченням того, що за активної підтримки Верховної Ради Автономної Республіки Крим в Криму запроваджується режим озброєної диктатури за участю військових сил іншої держави.

Я закликаю вас терміново забезпечити доступ міжнародних місій на територію Автономної Республіки Крим та забезпечити їх безпеку та належні умови роботи.

Закликаю вас діяти винятково в межах правового поля та з урахуванням інтересів усіх мешканців Криму.

Безвідповідальні дії політиків можуть призвести до непоправних та непередбачуваних наслідків.

Я звертаю вашу увагу, що саме ви відповідальні за долю, життя і здоров’я кожної людини, яка зараз знаходиться на території Криму.