Українські новини

Звернення УГСПЛ щодо розслідування порушень прав людини під час Євромайдану

24.02.2014
джерело: helsinki.org.ua

 

Уся країна та міжнародне співтовариство було шоковані масовими порушеннями прав людини, що відбулися під час Євромайдану.

Вбивства, катування та жорстоке поводження, незаконні затримання та арешти, фабрикування кримінальних проваджень, порушення права на справедливий суд, незаконні стеження, обшуки та прослуховування телефонів, перешкоджання проведенню мирних зібрань, хабарництво та різні форми переслідування представників опозиції та громадянського суспільства повинні бути розслідувані з метою покарання винних.

Однак ми констатуємо відсутність проведення розслідування. Необхідні слідчі дії не проводяться. Ініційоване службове розслідування в МВС не може замінити повноцінне розслідування в рамках кримінального провадження.

Ми вимагаємо від органів влади проведення швидкого, незалежного та об’єктивного розслідування усіх злочинів відповідно до міжнародних стандартів прав людини.

Зокрема, для цього ми вимагаємо:

1) Невідкладно створити оперативно-слідчу групу на чолі з новим Генеральним прокурором України, що повинен бути негайно призначений за консультацією з Майданом. Ця особа повинна мати досвід проведення кримінальних розслідувань. До цієї групи повинні ввійти професійні слідчі у відставці, представники громадськості, а також запрошені іноземні (міжнародні) слідчі (наприклад, слідчі Інтерполу чи органів розслідування США) для допомоги у проведенні слідчих дій та забезпечення об’єктивності й незалежності слідства. Усі члени слідчої групи не можуть бути представниками політичних партій та не можуть мати конфліктів інтересів щодо осіб, щодо яких вестиметься розслідування.

2) Оголосити публічно склад оперативно-слідчої групи та визначити відповідальних з них за збір доказів за участю громадськості. Зокрема, громадськість має знати до кого повинні звертатися свідки злочинів, куди повинні здаватися відповідні документи чи інші можливі докази у цих справах, до кого необхідно подавати заяви про злочини, про які ще не заявлено.

3) Слідчі повинні забезпечити зведення усіх кримінальних проваджень щодо цих подій до однієї слідчої групи. Необхідно невідкладно провести усі необхідні слідчі дії: усі належні незалежні експертизи, огляд місця подій, допитати свідків подій, зібрати докази, провести обшуки та виїмку документів та інших доказів за адресами роботи та проживання підозрюваних осіб, здійснення арешту рахунків підозрюваних осіб та їхнього майна, вжити заходів розшуку підозрюваних тощо. Особливо наголошуємо на вжитті негайних заходів для охорони свідків, неможливості тиску на слідчих та збережені можливих доказів.

4) Усі правоохоронці, що є підозрюваними у справі, або щодо яких є заява про вчинення злочину, повинні негайно бути відсторонені від займаної посади до завершення розслідування. Особливу увагу приділити ідентифікації тих осіб, яким була видана бойова зброя, місць і часу їх дислокації під час загибелі людей, а також вилученню із метою проведення належної балістичної експертизи зброї, боєприпасів і слідів пострілу.

5) Слідча група повинна регулярно інформувати громадськість про стан розслідування, а по завершенні розслідування опублікувати звіт.

Ми також вимагаємо від Верховної ради України невідкладного розгляду питання щодо ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду та внесення відповідних змін до Конституції України для визнання його юрисдикції. Це не тільки убезпечить народ України від повторення подібних трагедій, але й допоможе у розшуку осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів проти людяності, що переховуватимуться за кордоном.

Покарання винних стане одним з найголовніших чинників унеможливлення подібних порушень прав людини в майбутньому, а також певною формою люстрації осіб, що були задіяні у масових порушеннях прав людини. Відсутність розслідування може розцінюватися як приховування злочину та відповідно подальша співучасть ньому. Саме тому покарання винних є однією з найголовніших вимог правозахисників.

Микола Козирєв, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини