Анонси

Отець Антон Навольський: «Роби добро та не чекай винагород»

06.02.2014

14 лютого виповнюється 120 років від дня народження Отця Антона Навольського (1894 – 1965), усе життя якого було прикладом самовідданого служіння Богові та людям, живою проповіддю братерського милосердя.

Громадська організація  «Гельсінська ініціатива – ХХІ» анонсує урочистий вечір його пам’яті,  який буде проведено за сприяння Єпархіального управління Бучацької Єпархії Української греко-католицької церкви.

Запрошуємо до конференц-зали Єпархіального управління (Чортків, вул. Монастирська, 1) 14 лютого, у п’ятницю, о 17-й годині.

Біографічна довідка

Антін Навольський народився 1894 року в родині заможних селян у селі Зозулинцях Заліщицького повіту, що на Поділлі.

Закінчив гімназію у Кіцмані. Навчання на ветеринарному факультеті Львівського університету перервала І Світова війна. Був призваний до австрійського війська, пройшов вишкіл у старшинській школі, брав участь у боях. У 1818 році вступив до Галицької армії. Під час україно-польського конфлікту за Львів був тяжко поранений. До 1922 року перебував у таборі для полонених старшин УГА в Тухолі.

Глибоко пережиті та переосмислені події війни й полону спонукали Антона Навольського до обрання душпастирського шляху. Продовжив навчання у Станіславівській греко-католицькій семінарії. У 1930 році був висвячений єпископом Григорієм Хомишиним і отримав парафію у містечку Товсте.

1939 року завершив будівництво церкви Архістратига Михаїла у Товстому за проектом відомого архітектора Яна Сас-Зубжицького, яке тривало біля 30 років. Не вітав Червоної армії у вересні 1939-го. У червні 1941-го, очікуючи арешту НКВС, змушений був переховуватися. Не вітав також німецьких окупантів у липні 1941-го. У роки нацистської окупації всіляко стримував людей від погромів та видачі євреїв окупантам та їхнім поплічникам. У проповідях відкрито закликав вірних до братерської любові та допомоги безправним євреям. Особисто переховував кількох єврейських дітей, багатьом родинам допоміг пережити Голокост.

У 1944 – 45 роках, в часі поширення антипольської акції УПА на Поділля, закликав до припинення братовбивчого конфлікту і стримував жорстокість по відношенню до польських сусідів.

Після заборони комуністичним режимом УГКЦ змушений був перейти у правосляв’я. Незважаючи на це, перебував під пильним наглядом органів держбезпеки. У 50-х роках за рішенням комуністичної влади церкву Архістратига Михаїла було закрито, однак Отець Навольський продовжував нелегальну душпастирську місію аж до смерті у 1965 році.

У 1993 році визнаний Праведником народів Світу.

 

За більш докладною інформацією просимо звертатися:
Олександр Степаненко
ГО „Гельсінська ініціатива-ХХІ”
тел. 0 67-354-81-86
050 83 29 599
ел. пошта: stepanenko.olexandr@gmail.com
http://21.helsinki.org.ua/