Міжнародні новини

У Польщі створено Громадянський комітет солідарності з Україною

06.02.2014
джерело: www.solidarnosczukraina.pl

Громадянський комітет солідарності з Україною (KOSzU) був заснований з метою підтримки демократичних змін, заради яких громадяни України борються протягом двох місяців в Києві на Майдані і на багатьох інших «майданах» по всій Україні, а також заради надання допомоги людям і організаціям, репресованим за політичні погляди.

Комітет об’єднує громадян Польщі та України переконаних в тому, що громадяни України є господарями своєї Батьківщини і мають невід’ємне право на участь у прийнятті рішень щодо її долі. Комітет підтримує їхнє прагнення забезпечити дотримання прав людини та поваги до них, а також прагнення гарантувати верховенство права, чесні вибори, самоврядність та місцеву демократію, свободу ЗМІ та введення механізмів соціального діалогу, співпраці державних і громадських інститутів заради спільного блага.

Комітет звертається до традицій Громадянських комітетів кінця 80-их років минулого століття, в яких люди різних політичних поглядів та різної національності співпрацювали заради побудови незалежної і самоврядної Речі Посполитої. Комітет не представляє і не підтримує жодного політичного угрупування в Польщі чи в Україні, а також не може використовуватися у виборчих кампаніях.

Діяльність Комітету базується на добровільній праці його членів та співпрацівників. Комітет не має на меті набуття статусу юридичної особи чи придбання майна. Для досягнення своїх цілей Комітет співпрацює з громадськими організаціями, одиницями місцевого самоврядування, підприємцями та державними адміністраціями. Він покликаний створити площину для співпраці на користь демократичної України, не конкуруючи при цьому з іншими вже існуючими організаціями.

Рішення Комітету по змозі приймаються шляхом досягнення консенсусу. Щоденна праця Комітету зосереджується в робочих секціях.

Комітет в зовнішніх відносинах представляють Секретаріат Комітету та особи відповідальні за роботу окремих секцій.