Практика правозахисту

Поради правозахисників: справи приватного кримінального обвинувачення

24.11.2013
джерело: УГСПЛ

Коли Ви отримали відмову в порушенні кримінальної справи та у ній зазначено: „Ви можете звернутися до суду в порядку статті 27 Кримінально-процесуального кодексу (КПК)", то, можливо, ці поради допоможуть Вам у відстоюванні своїх прав і покаранні винних.

Відповідно до ст. 27 КПК України справами, за якими можливе приватне кримінальне обвинувачення, є:
- ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу - умисне легке тілесне ушкодження;
- ч. 1 ст. 126 Кримінального кодексу - умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень;
- ст. 356 Кримінального Кодексу - самоправство.

За такими справами дізнання та досудове слідство не проводяться, а справа вирішується безпосередньо в суді за скаргою потерпілого. У потерпілого й обвинуваченого є можливість примиритися. Такі справи називаються справами приватного обвинувачення.

Обвинувачення в суді підтримує потерпілий особисто або через свого представника за виключенням випадків, коли потерпілий знаходиться в безпорадному стані, а також, якщо справа має особливе суспільне значення. У останньому випадку потрібно звернутися до прокуратури, посилаючись у своїй заяві на ч. 3 ст. 27 КПК України. Прокурор також вправі в будь-який момент вступити в справу, порушену суддею за скаргою потерпілого, коли цього вимагає охорона державних або громадських інтересів чи прав громадян.

Окремо розглядається злочин «Зґвалтування» - кримінальна справа порушується виключно за заявою потерпілої (потерпілого), але не може після цього бути закрита за примиренням сторін.

Важливо звернути увагу на те, що, якщо в діях обвинуваченого вбачаються ознаки інших складів злочинів, наприклад, хуліганства, то потрібно оскаржувати відмову в порушенні кримінальної справи, оскільки такі справи не є справами приватного обвинувачення.

Знайте!
Звернення до суду зі скаргою за ст. 27 КПК України надасть Вам можливість відшкодування матеріальної та моральної шкоди, що було завдано Вам протиправними діями обвинуваченого.

Потрібно пам'ятати, що обвинувачений може висунути зустрічне обвинувачення. У цьому випадку суддя, зазвичай, об'єднує справи в одне провадження.

Якою повинна бути скарга до суду в порядку статті 27 КПК?

Відповідно до ст. 251 КПК скарга потерпілого повинна відповідати вимогам, що пред'являються до обвинувального висновку (ст. 223 і 224 КПК), тобто, в ній повинні бути указані: суд, до якого подається скарга; відомості про заявника-потерпілого, або його законного представника; обставини справи; місце, час, способи, мотив і наслідки злочину, вчиненого кожним з обвинувачених; якими фактичними даними (з зазначенням джерел цих даних) підтверджуються обставини злочину; відомості про особу, що вчинила злочин (прізвище, ім'я, по батькові, адреса проживання або місця роботи); вимоги притягнути обвинуваченого до кримінальної відповідальності; коротко сформульоване обвинувачення з посиланням на статті кримінального закону, що передбачають даний злочин.

До скарги додається: список осіб, що підлягають виклику до судового засідання, із зазначенням їх адрес; список речових доказів із зазначенням які саме й де знаходяться; цивільний позов по справі, якщо він заявлений, або заява про наміри заявити цивільний позов.

Звісно, що найкраще звернутися за допомогою до адвоката чи обізнаного юриста, але, якщо Ви не маєте достатньо коштів для оплати роботи адвоката, то, користуючись цими порадами, впораєтесь із поданням скарги до суду. Не радимо зволікати зі зверненням до суду, тому що строки давності для злочинів невеликої тяжкості короткі. Особа звільняється від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання чинності вироку минули такі строки: два роки - для злочинів, які передбачають покарання менш суворе, ніж обмеження волі; три роки - для злочинів невеликої тяжкості, за які передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Випадки, коли особи писали безпідставні скарги до міліції та прокуратури, замість звернення до суду, й пропустили строки давності, є дуже поширеними.

На постанову суду про відмову в порушенні кримінальної справи в порядку приватного обвинувачення протягом 7 діб з дня її винесення особа, яка подала скаргу, вправі подати апеляцію до апеляційного суду.