Події організації

Вдруге в Україні - показ фільму "Шолом Алейхем. Сміх у темряві"

25.12.2013
автор: Андрій Степаненко

24 грудня «Гельсінська ініціатива-ХХІ» зібрала учасників та гостей Клубу документального гуманістичного кіно у читальній залі бібліотеки на Зеленій.

Дивилися фільм «Шолом Алейхем. Сміх у темряві» американського режисера Джозефа Дормана.

Це був черговий захід, приурочений організаторами до сімдесятих роковин трагедії чортківського гетто.

Перший в Україні показ «Сміху в темряві» за участі Дж. Дормана було організовано Посольством США 11 жовтня 2013 року в столичному кінотеатрі “Київ”.

Другий ексклюзивний показ фільму – у нас у Чорткові – також відбувається за сприяння Посольства та за люб’язної згоди автора.

В якості спеціальних гостей Клубу запросили учасників недавньої вистави "Тев’є - молочар" за мотивами найбільш відомого твору Шолом-Алейхема...

Фільм «Шолом Алейхем. Сміх у темряві» – надзвичайно цікавий портрет класика їдишмовної літератури на тлі буремних подій початку ХХ століття, свідком яких він був.

На очах Шолом-Алейхема, який народився в українському Переяславі та більшу частину свого життя провів в Україні, ламалися людські долі, руйнувалися вікові традиції життя східноєвропейського єврейства. Вже тоді почалася масова еміграція з Російської імперії єврейського люду, нажаханого чорносотенними погромами… Втрачалася мова, обжиті місця, розпорошувалися  по світах сім’ї та місцеві спільноти, стирався самобутній культурний спадок. 

Австро-Угорська імперія і наш край у її складі тоді ще не знали жаху погромів, смуги осілості та інших форм національної нерівності. Та через півстоліття й Галичина стала стовідсотково "очищеною" від євреїв. Чи принесло це щастя її мешканцям?  Або хоча б спроможність посміятися над своєю бідою та над темрявою своїх забобонів - подібно до того, як це роблять герої творів Шолом Алейхема?...

У фільмі Дж. Дормана розповідь про письменника веде група американських інтелектуалів, для яких пошук слідів "їдишленду", безповоротно зниклого з мапи Східної Європи,  нині став справою життя. Вони так наполегливо збирають ті крихти історико-культурного спадку, нібито від успіху цієї справи залежить розуміння світу сучасного і життєздатність - майбутнього...

Джозеф Дорман – незалежний американський кінорежисер, володар численних нагород, засновник компанії «Riverside Films». Створив багато різноманітних програм для телеканалів «PBS», «CBS», «Discovery Channel» і «CNN», лауреат престижної телевізійної нагороди імені Джорджа Фостера Пібоді за визначні досягнення. Двічі номінований на премію «Еммі» за створення культурних і громадянських програм.