Українські новини

Звернення ПЕН-клубу з приводу масових порушень прав людини в ході протестних акцій у Києві

07.12.2013

Звернення Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу з приводу масових порушень прав людини і безкарних нападів репресивного апарату влади в Україні на громадських активістів, журналістів і письменників у Києві 7 грудня 2013 року

Цим зверненням ми вже не сподіваємося зупинити чинну українську владу в її наступі на демократичні права громадян, зокрема, громадських активістів і журналістів. Влада, яка устами Президента обіцяла «почути кожного», глуха до багатомільйонного протесту українців по всій країні.

Ось чому ми передусім сподіваємося, що наш голос почує світова спільнота, в тому числі колеги з міжнародного ПЕН, й долучиться до мобілізації всіх людей доброї волі для захисту прав людини і основних свобод в України.

Внаслідок очевидного перевищення владних повноважень і брутальної атаки спеціальних сил поліції на беззахисних мирних протестувальників на Євромайдані у ніч проти 30 листопада, а відтак сутичок на Банковій під адміністрацією Президента 1 грудня постраждали сотні громадських активістів, а також понад 40 українських і закордонних журналістів, яких було важко побито у момент виконання службових обов’язків. Посвідчення та камери не лише не зупиняли карателів, а навпаки – викликали в них іще більшу лють.

Не менш жорстоко службовці поліції розправилися з письменниками і випадковими перехожими, які намагалися сховатися в приміщенні Спілки письменників України в околицях урядового кварталу. Станом на сьогодні прізвища постраждалих відомі, їхні розповіді зафіксовані, більшості з них надано медичну допомогу, хоч міра жорстокості бійців спецзагону «Беркут» продовжує вражати уяву.

Величезну стурбованість викликає також поява в Україні групи зниклих без вісти громадських активістів, що подібно до практики найжорстокіших тоталітарних режимів, так званих «насильницьких зникнень».

Мета каральних акцій полягала не лише в залякуванні мітингувальників і журналістів, а й у спробі переконати світову спільноту, що Україну з її варварськими порядками приймати в Європу не слід.

Замість бодай якихось кроків у напрямку врегулювання ситуації та покарання винних, владне угруповання президента Януковича продовжило переслідування журналістів, нині принаймні два із них, журналіст інформаційного ресурсу «Дорожний контроль» Андрій Дзиндза та дніпропетровський журналіст Валерій Гарагуц, ув’язнені несправедливим судом на два місяці за абсурдною статтею, за якою їм загрожує тривале позбавлення волі – від 5 до 8 років.

Чинна влада відмовляється дослухатися до вимог мітингувальників та блокує будь-які легітимні способи домогтися своїх прав і притягнути винних до відповідальності. Чутки про угоду між президентами Володимиром Путіним і Віктором Януковичем щодо приєднання України до Митного союзу в обмін на фінансову підтримку з боку Росії ще більше заганяють українське суспільство у безвихідь.

Ми закликаємо світову спільноту серйозно поставитися до загроз, які йдуть сьогодні від репресивних влад в Україні та Росії. Безпека у світі стає недосяжною, якщо диктатори попирають цінності. Ефективною відповіддю на ці загрози серед іншого є моральний тиск на режим президента Януковича, підтримка адресних санкцій проти порушників прав людини в Україні, солідарність із громадянським суспільством у нашому мирному протесті.

Мирослав Маринович,
президент Українського ПЕН-центру