Анонси

Мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA вже вдесяте крокує Україною

01.11.2013

Нещодавно стартував 10-й Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цьогоріч він відвідає 22 регіони України: практично усі обласні центри, Автономну Республіку Крим, міста Севастополь і Київ. Регіональним партнером Мандрівного фестивалю Docudays UA у районах півдня Тернопільської області традиційно є ЕГО «Зелений Світ».

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Безкоштовні покази фестивальних фільмів відбуватимуться у кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках, і навіть у закладах позбавлення волі. Перегляд фільмів поєднуватиметься із зустрічами з громадськими лідерами та журналістами, тематичними обговореннями, правовими консультаціями, різноманітними освітніми та гуманітарними заходами.

До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці 10 Міжнародного фестивалю дуокументального кіно про права людини Docudays UA, який цього року проходив у Києві з 22 до 28 березня. А також - фільми-призери найвідоміших міжнародних фестивалів документального кіно.

З року в рік Docudays UA переконливо доводить сюжетами із життя реальних, не вигаданих людей, котрі проживають у самих різних куточках Землі, що - попри відмінності у мовах, релігіях та традиціях - у людей Землі є багато спільного.

Кіносюжети Docudays UA-2013 об’єднані спеціальною темою – «Вибір є!». Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів продемонструвати глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з порушенням наших прав чи боротися за власну гідність, протестувати проти сваволі, чи відсиджуватися вдома, вимагати від влади законності та відкритості у прийнятті рішень, чи давати хабарі…

Якщо у минулі роки на Docudays було не так багато робіт українських авторів, то цього року ситуація відчутно змінилася: окремою сторінкою Мандрівного фестивалю стали добірки фільмів молодих кінематографістів з нашої країни:

«Ромська мрія» режисера Романа Бондарчука –– це чотири історії про мешканців ромських таборів Закарпаття.

Документальний кіноальманах «Поза Євро», що є результатом колективної роботи молодіжної творчої лабораторії, розповідає про події червня 2012 року.

П’ять людських історій, об’єднаних у форматі кіноальманаху «Відкритий доступ», демонструють спроби громадян протистояти закритості влади,байдужості та корупції серед керівників країни.

Серед спеціальних подій фестивалю Docudays UA-2013 - ретроспектива стрічок «гуру» литовської документалістики Аудрюса Стоніса, лауреата численних міжнародних кінонагород, зокрема, гран-прі фестивалю у Спліті, спеціальних відзнак - у Борнхольмі, Нойбранденбурзі, Більбао, Флоренції, Обергаузені та Сан-Франциско…

Докладну програму фестивальних заходів у південних та східних районах Тернопільщині незабаром буде викладено на сайті ЕГО «Зелений Світ».

А географія мандрів Docudays UA нашим краєм цього року охопить Гусятинський, Заліщицький, Збаразький та Чортківський райони.


Партнерську підтримку ЕГО «Зелений Світ» у проведенні фестивалю надаватимуть:

• ГО "Гельсінська ініціатива-ХХІ" (м. Чортків)

• Приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Тернополі

• Управління Державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області

• Національний природний парк «Дністровський каньйон» (м. Заліщики)

• Чортківська районна рада (м. Чортків)

• Єпархіальне управління Української греко-католицької церкви (м. Чортків)

• Інформаційний партнер - газета "Свобода" (м. Тернопіль)


Прес-конференція регіональних партнерів Docudays UA відбудеться 14 листопада у Тернополі.

Відкриття фестивальних заходів у південних районах Тернопільщини - 30 листопада 2013 року о 16 - 00 у Народному домі імені Катерини Рубчакової (м. Чортків).

Нарешті - відеоролик Мандрівного фестивалю можна переглянути тут:
https://vimeo.com/75823154

Контакти:
Олександр Степаненко,
ЕГО "Зелений Світ"
ел. пошта: gr.world@gmail.com,
інтернет-сторінка http://greenworld.in.ua
тел. 067 35 48 186, 050 83 29 599