Звіти

ЗВІТ про діяльність громадської організації «Гельсінська ініціатива – ХХІ» у 2009 році

Підтримка громадської приймальні УГСПЛ у Тернополі.

З 2008 року ГО „Гельсінська ініціатива – XXI” виступає партнером Української Гельсінської спілки з прав людини у діяльності громадської приймальні УГСПЛ у Тернополі. Протягом 2009 року первинну правову допомогу у приймальні отримали біля 300 заявників (відсоток жінок у структурі звернень складав 56,6%). 73 консультації надано під час проведення виїзних прийомів до населених пунктів Тернопільської та Івано-Франківської областей. В період з 1 грудня 2008 – 30 жовтня 2009 року було проведено 7 виїзних прийомів громадян у населених пунктах Тернопільської області (м. Заліщики, с. Нагірянка Чортківського р-ну, с. Пилипче та Вільховенць Борщівського р-ну, с. Залізці Зборівського району ) та 3 прийоми у районах Івано-Франківської області, які Указом Президента України № 682/2008 визнані зонами надзвичайної екологічної ситуації - паводку, що стався 23-27.07.08 р. (с. Петрилів Тлумацького району, м. Снятин та с. Прутівка Снятинського району). Загалом на виїзних прийомах надано 73 консультації.

Під час проведення виїзних консультацій у зоні катастрофічного паводку 2008 року поряд з прийомом громадян проводився моніторинг наслідків стихійного лиха та стану їхнього подолання: у формі участі у сесіях місцевих рад, сходах громадян, консультацій з керівництвом місцевих органів влади, спілкування з постраждалими мешканцями, ознайомлення з ходом відновлювальних робіт.

Паралельно із проведенням виїзних консультацій у бібліотеках, місцевих органах влади, навчальних закладах, НДО розповсюджувалися друковані видання УГСПЛ та її членів, зокрема: доповідь правозахисних організацій „Права людини в Україні – 2008”, розділ згаданої доповіді „Екологічні права” (виданий ГО „Гельсінська ініціатива – XXI” у вигляді окремої брошури), буклети УГСПЛ з практичних питань захисту прав людини.

Інформування про роботу організації:

Протягом року біля 20 статей та інформаційних повідомлень було розміщено в друкованих та Інтернет-виданнях, серед яких інформаційний бюлетень „Права людини”, журнали „Ї”, „Критика”, „Золота Пектораль”, газети „Дзеркало тижня”, «Свобода» (м. Тернопіль) , «І плюс» (м. Чортків), веб-портали УГСПЛ та ХПГ.

У 2009 р. була створена та підтримувалася власна Інтернет-сторінка „Гельсінської ініціативи – XXI” http://21.helsinki.org.ua/.

Участь у діяльності УГСПЛ.

Олександр Степаненко у 2009 році продовжував виконувати обов”язки члена Правління УГСПЛ.

Впродовж 2008 – 2009 років ним координувалася робота групи з розробки проекту «Декларація етичних засад Української Гельсінської спілки з прав людини” http://www.helsinki.org.ua/index.php?id=1238684627.

Проект Декларації було представлено на Загальних зборах УГСПЛ 01. 04.2009 року. Декларація була прийнята одноголосно й члени УГСПЛ взяли на себе зобов’язання дотримуватися її у своїй діяльності.

У січні 2009 року було розроблено текст розділу „Екологічні права” для доповіді правозахисних організацій „Права людини в Україні – 2008”. Згаданий розділ був виданий ГО „Гельсінська ініціатива – XXI” у вигляді окремої брошури. Олександром Степаненко у вересні 2009 року було розроблено проект «Заяви Української Гельсінської спілки з прав людини з нагоди 70-х роковин початку Другої світової війни” http://helsinki.org.ua/index.php?print=1253197922.

17.09.2009 р. „Гельсінська ініціатива-ХХІ” провела у центральній бібліотеці м. Чорткова конференцію з нагоди 70-х роковин початку Другої світової війни.

До дня проведення конференції було приурочено представлення фотовиставки Олександра Степаненка „Виокремлення з натовпу”.

В грудні 2009 року, до Міжнародного дня захисту прав людини ГО „Гельсінська ініціатива – XXI” було представлено низку фільмів Міжнародного фестивалю Docudays UA «Дні документального кіно про права людини» у Чорткові, Заліщиках, Дрогобичі, Косові, Космачі. Паралельно з показом кінофільмів поширювалися видання УГСПЛ та членів спілки, у т. ч. ГО „Гельсінська ініціатива – XXI”.

Підвищення професійного рівня:

Протягом 2009 року Олександр Степаненко пройшов навчання у літній школі Гельсінської фундації з прав людини (Варшава, Польща) та на семінарі УГСПЛ.

Ольга Кушнерик протягом року пройшла навчання: на семінарі УГСПЛ для консультантів приймалень, на тренінгу УГСПЛ з питань PR у роботі правозахисних організацій, завершила курс навчання для адвокатів «Підвищення майстерності у міжнародному захисті прав людини».

Андрій Оленюк проходить навчання у Колумбійському університеті за стипендією Едмунда Маскі (Muskie), що адмініструється міжнародною організацією IREX.

Фінансові операції ГО „Гельсінська ініціатива – XXI” впродовж 2009 року не проводилися.

Голова «Гельсінської ініціативи – ХХІ»

Степаненко О. М.