Події організації

Кабінет міністрів України номіновано на Антипремію «Будяк року» Вперше - за порушення екологічних прав громадян

03.12.2011

Мета цього кроку – привернути увагу влади та громадськості до важливості дотримання у пост-Чорнобильській Україні права на екологічну безпеку, компенсацію за завдану екологічну шкоду, доступ до інформації та участь у прийнятті рішень з питань довкілля тощо.

Кабінет міністрів України, як вищий орган у системі органів виконавчої влади, відповідальний за забезпечення прав і свобод людини і громадянина, впродовж 11 років від моменту ратифікації Україною Конвенції ЄЕК ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція) не забезпечив належного виконання її положень, що визнано трьома Нарадами Сторін Конвенції (востаннє – 1 липня 2011 року Нарадою Сторін у Кишиневі).

Кабмін не створив належних механізмів впровадження Конвенції, переклавши відповідальність за це на інституційно слабке Мінекології.

Нинішній Уряд продовжує приховувати від громадськості невтішні висновки стосовно виконання міжнародних природоохоронних конвенцій.

Впродовж останнього року Кабінет міністрів реалізував кілька законодавчих ініціатив, що загрожують екологічним правам. Насамперед це закон «Про регулювання містобудівної діяльності», яким обмежено права громадян на участь у прийнятті рішень у сфері плануванні і забудови територій. Цей закон також значно звужує перелік підстав для проведення державної екологічної експертизи містобудівної документації. Черговий приклад небезпечних законодавчих новацій – ініціювання Урядом закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік". Цим законом призупинено дію низки статей закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", чим порушено право на законну компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок екологічного лиха.

Антипремія «Будяк року» - щорічна антипремія за брутальні порушення прав людини, запроваджена Українською Гельсінською Спілкою з прав людини (УГСПЛ). Більш докладно про Антипремію та цьогорічних номінантів – на сайті УГСПЛ

http://helsinki.org.ua/index.php?id=1318499595