Події організації

Ситуація з дотриманням прав людини в Україні -як її бачать організації громадянського суспільства?

06.05.2011

5 травня за ініціативою ЕГО „Зелений Світ” та „Гельсінської ініціативи - ХХІ” у приміщенні Тернопільської обласної ради відбулася прес-конференція „Права людини в Україні: давні проблеми та нові загрози”. Напередодні аналогічну прес-конференцію було проведено у центральній бібліотеці м. Чорткова.

Представники „Гельсінської ініціативи - ХХІ”, Олександр Степаненко та Ольга Кушнерик, прокоментували зміст доповіді українських правозахисних організацій „Права людини в Україні 2009 - 2010” та відповіли на запитання журналістів.

Щорічні доповіді правозахисних організацій „Права людини в Україні” є спробами систематичного аналізу стану та змін у сфері дотримання прав людини та основних свобод, закріплених у національному законодавстві та міжнародних правових актах.

Головний висновок авторів доповіді „Права людини в Україні 2009 - 2010”: ситуація у сфері дотримання прав людини впродовж останнього року має тенденцію до погіршення.

Найбільш красномовними підтвердженнями цього висновку є стрімке зростання кількості випадків загибелі затриманих у відділах МВСУ, порушення прав в’язнів пенітенціарних установ, вибіркові кримінальні переслідування членів колишнього уряду, лідерів протестних громадянських акцій, численні факти, що свідчать про обмеження свободи мирних зібрань, дедалі більш помітна цензура ЗМІ, тиск на організації громадянського суспільства.

Відсутність інформаційної відкритості та підзвітності влади суспільству, обмеження свободи інформації, чергова переоцінка історичних подій ХХ століття в бік реабілітації політики більшовизму та сталінізму уявляються дуже небезпечними для майбутнього країни.

Головною передумовою дотримання прав людини та основних свобод є сильна і незалежна судова влада. Відсутність поваги до правосуддя, механізмів підтримки незалежності судів, їхнього авторитету перетворюють захист прав людини на ілюзію. Красномовним свідченням неадекватності національної системи судочинства є той факт, що Україна впродовж останніх років разом з Росією, Туреччиною та Румунією посідає ганебні перші місця за кількістю скарг громадян до Європейського суду з прав людини.

Існують обґрунтовані побоювання, що негативно впливатимуть на ситуацію з дотриманням прав людини та основних свобод: новації податкового, пенсійного, земельного, трудового, житлового законодавства, що готуються до прийняття Верховною Радою, а також кроки влади, спрямовані на звуження кола повноважень місцевого самоврядування.

З повним змістом доповіді „Права людини в Україні 2009 - 2010” можна ознайомитися на Інтернет-сторінці Української Гельсінської спілки з прав людини - http://helsinki.org.ua/

На переконання ініціаторів прес-конференції, зупинити відхід від стандартів верховенства права та наступ на завоювання свободи спроможний лише об’єднаний громадянський рух, котрий належить сформувати солідарними зусиллями громадських, профспілкових, студентських організацій, незалежних засобів масової інформації, усіх свідомих громадян України.

Додаткову інформацію можна отримати, звернувшись до:

Олександра Степаненка, Голови ГО „Гельсінська ініціатива-ХХІ”, члена Правління УГСПЛ ел. пошта:  ,  тел. 067 35 48 186

Ольги Кушнерик, консультанта громадської приймальні УГСПЛ у Тернополі ел. пошта:   тел. 25 28 60