Події організації

Звернення Української Гельсінськи спілки з прав людини (УГСПЛ) проти знищення харківського парку імені Горького

07.06.2010

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) виступила з черговим зверненням з приводу насильства, що чинилося міліцією та бійцями так званої „муніципальної охорони” стосовно громадян, котрі протестували проти знищення харківського парку імені Горького.

Звернення було оприлюднене 3 червня виконавчим директором УГСПЛ Володимиром Яворським та членом правління УГСПЛ, співголовою Харківської правозахисної групи Євгеном Захаровим.
УГСПЛ звертається до Генеральної прокуратури з вимогою:
       - внести протест прокурора на рішення органів місцевої влади щодо проекту будівництва у парку імені Горького у Харкові;
       - ініціювати дисциплінарні та кримінальні розслідування щодо масових незаконних затримань захисників дерев;
       - ініціювати дисциплінарні та кримінальні розслідування щодо злочинної бездіяльності працівників міліції, що призвели до важких наслідків у вигляді нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості захисникам дерев, а також знищенню багатолітніх дерев.
УГСПЛ звернулася до Уповноваженого Верховної ради з прав людини з проханням відкрити провадження по фактам незаконних затримань, побиття, перешкоджанні у проведенні мирного зібрання, а також порушенні екологічних прав громадян, гарантованих статтями 29, 39 та 50 Конституції України.

УГСПЛ також звернулася до народних депутатів з проханням створити спеціальну слідчу комісію для вивчення усіх подій, що відбулися у Харкові у зв’язку із захистом парку імені Горького, а також заслухати звіт Міністра внутрішніх справ щодо законності дій міліції.

З повним текстом звернення можна ознайомитися на сайті УГСПЛ