Міжнародні новини

Адам Міхнік: «Звільніть Юлію Тимошенко!»

07.05.2012

Президент Янукович наразив незалежну Україну на компрометацію. Неважко було передбачити, що ув’язнення Юлії Тимошенко та знущання над нею наштовхнеться на різку критику з боку держав демократичного Заходу.

Політик, який руйнує імідж власної країни в очах світу і, всупереч волі значної частини власного народу, у політичних суперечках замість сили аргументу використовує аргумент сили, копає собі політичну могилу. Більше того, він кривдить власний народ. Український народ цього не заслуговує.

Громадська думка демократичних країн, після неодноразових дипломатичних кроків, відреагувала правильно. Вона виразно для президента Януковича та всього світу засудила ув’язнення Юлії Тимошенко та інших лідерів української демократії.

Ми, поляки, добре розуміємо президента ФРН Йоахіма Гаука, який не хоче подати руку президентові Януковичу, що знущається над лідеркою опозиційної партії.

Ми усвідомлюємо, що ситуація Польщі, співорганізатора чемпіонату Євро-2012 та сусіда України, інакша. Польська держава не може закликати до бойкоту та брати в ньому участь. Тому особливого значення набуває голос польського громадянського суспільства.

Українці повинні почути, що Польща на боці української свободи, а не на боці тих, які цю свободу потоптали.

Цього вимагає польська традиція, польська гідність та польські державні інтереси.

Закликаємо президента Януковича звільнити Юлію Тимошенко.

Під цим зверненням, розміщеним на сайті «Газети Виборчої», за день підписалися близько 5800 поляків… http://wyborcza.pl/0,126610.html

Для порівняння: під громадянським зверненням, підтриманим З. Антонюком, М. Мариновичем, Й. Зісельсом, В. Овсієнком, Л. Плющем, Є. Захаровим, А. Бущенком, М. Козирєвим, А. Тютюнник, С. Федоринчиком, Л. Грицаком, Т. Возняком, В. Кіпіані, А. Мокроусовим ….. та опублікованим у двох ЗМІ, підписалися близько 300, причому значною мірою це іноземці

http://khpg.org/index.php?id=1325325877

Невже наша політична свобода більше потрібна їм, а не нам?