Українські новини

Розпочалися мандри фестивалю Docudays UA Тернопіллям: цього року - від Збруча до Золотої Липи…

10.11.2014
автор: Олександр Степаненко

Виконанням гімну України та «Оди радості» Бетховена, переглядом документальної стрічки «Євромайдан. Чорновий монтаж» відкрилася 8 листопада програма 11-го Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Тернопільській області.

Docudays UA – 2014 на Тернопіллі триватиме цього року з 8 листопада по 13 грудня. Географія його мандрів охопить простір «від Збруча до Золотої Липи», шість адміністративних районів області: Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Заліщицький, Монастириський, Чортківський та місто Чортків.

Отже, першого дня Docudays UA –2014  у чортківському Народному домі імені Катерини Рубчаково дивилися «Євромайдан. Чорновий монтаж». Це документальна хроніка трьох місяців пережитої нами зими: від мирного, "співочого" Майдану, до трагічних лютневих подій на ньому.

Звісно, у одному документальному сюжеті неможливо передати усе розмаїття подій Революції Гідності і дати цьому явищу однозначну оцінку. Хочеться сподіватись, що "Чорновий монтаж" є лише першою ластівкою української кінодокументалістики, яка шукає і шукатиме різні ракурси передачі подій Майдану і тим продовжуватиме процес його осміслення суспільством.

Після перегляду фільму своїми враженнями та міркуваннями від побаченого і пережитого поділився наш колега Олексій Гуска - активний учасник грудневих та січневих подій на київському Євромайдані, на той час ще мирному.

Серед іншого він сказав таке: «Коли я приїхав на Майдан, потрапив немовби у іншу країну. Їхав з України, а потрапив… не знаю навіть, як назвати цю територію. Навіть не в Європу. Європі ще далеко до того: настільки фізично відчувалася любов одне до одного, солідарність одного з одним! Напевно ніколи у житті до того я не був настільки щасливим, як тоді!… Коли перші два тижні я чергував вночі на Майдані, часом відходив кількадесят метрів вбік. Чимдалі від Майдану відчувався страх. Я не знав, що мене чекає зліва-справа. Але ззаду мене зігрівало тепло Майдану…»

Справді, атмосфера духовного піднесення, єдності, взаємопідтримки і самоорганізації сотен тисяч людей на Євромайдані у листопаді - грудні 2013-го була феноменальним, не баченим досі явищем! І дуже шкода, що наступні події розвивалися вже за іншим сценарієм... І що ціна революційних змін у країні виявилася такою високою... Надто високою...

Окрім фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» глядачі фестивалю Docudays UA незабаром побачать: останню роботу французького режисера Ален де Альо «Вітаємо на Фукушімі», фільм авторської групи з Австрії та Ізраїлю «Путінські ігри», роботу польської режисерки Анети Копач «Йоанна», стрічку Сергія Лисенка «Амосов – сторіччя» та інші.

Повну програму фестивалю представлено на сторінці ЕГО «Зелений Світ» в Інтернеті http://greenworld.in.ua

Фото Валерія та Антона Гонтарів, ЕГО "Зелений Світ"