Громадянське суспільство

Чи може влада, яка допускає системне й безкарне порушення базових конституційних цінностей, вважатися легітимною?

29.01.2014

Влада, за активної участі якої стало можливим порушення базових конституційних цінностей, вочевидь втратила легітимність як носія суверенітету і єдиного джерела влади у державі. А єдиним конституційним засобом відновлення легітимності влади у будь-якій демократичній правовій державі є дострокові вибори

 

Ольга Кушнерик: "Нас відлучили від води і вогню"

27.01.2014

Закони від 16 січня 2014 року мають очевидний репресивний характер і передбачають тотальне непропорційне збільшення покарань.

 

Відкрите звернення до лідерів Майдану

21.01.2014

Вони в "нашій" країні жити зможуть, ми в "їхній", напевно, що ні.

 

Звернення до лідерів парламентської опозиції

18.01.2014

Група відомих інтелектуалів пропонує парламентській опозиції визначити єдиного лідера руху опору диктатурі

 

Точка біфуркації Єврореволюції

18.01.2014

За півтора місяці протестів ситуація з правами і свободами в Україні суттєво змінилася на гірше. Прийняти це як остаточну данність - означає девальвувати як протест, так і його цінності. Прийняти це - забути про можливість зміни влади мирним шляхом в принципі... Прийняти це - втратити креативний клас, який змушений буде частково емігрувати, а частково пристосуватися до нових умов заради виживання, перетворившись в обслугу діючої влади

 

Олександр Зайцев: "За яку революцію?"

05.01.2014

Україні потрібні системні зміни – байдуже, чи ми назвемо їх революцією, радикальними реформами чи перезавантаженням країни. Інакше наше цивілізаційне відставання від розвинутої частини світу може стати незворотним.

 

Кирило Говорун: "Про Майдан"

30.12.2013

Зараз для українських церков нагода вирости до рівня суспільства, яке швидко зростає на основі тих цінностей, які мали б демонструвати церкви. Час змінювати свої стосунки із владою. Час налагоджувати стосунки з людьми. І вчитися від них цінувати та відстоювати гідність, порядність, людяність.

 

Ярослав Грицак: "Україна – як літак, який захопили терористи"

30.12.2013

В Україні стала ціннісна зміна. Її головні рушії – середній клас і молодь. Ці люди не куплять будь-який продукт, будь-яку політичну партію тільки через його "опозиційність" – їм потрібна якість... цікавить не виживання, а самовираження. Люди розуміють, що міняти треба не політиків, а країну.

 

Світлана Одинець: "Що далі? А кого Ви про це питаєте?"

27.12.2013

Якщо ми хочемо мати таку країну, якої ще ніколи не мали, то повинні робити те, чого ніколи не робили.

 

євген сверстюк: "від культу насильства до культури діалогу"

02.01.2005

Книжку «На святі надій» президента Українського ПЕН-Центру Євгена Сверстюка нагороджено в столиці Румунії премією ЮНЕСКО для країн Центральної та Східної Європи. Це премія імені уславленого румунського дисидента Корнеліу Копосу «За міжетнічну і міжконфесійну толерантність».