Українські новини

Він захищав без меча - біографічний нарис про Антона Горбачевського на тлі його епохи

04.11.2021

Щойно в рамках програми 18-го Міжнародного мандрівного фестивалю Docudays UA в Тернополі та Чорткові відбулися перші презентації книжки Олександра Степаненка «Він захищав без меча. Антін Горбачевський , біографічний нарис на тлі епохи».

 

Ось і повноліття – Мандрівний кінофестиваль Docudays UA відкриває вже свій 18-й сезон!

27.10.2021

У листопаді Тернопільщиною мандруватиме 18-й міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Зустрічайте кінострічки з цілого світу в Тернополі, Чорткові, Бучачі, Заліщиках, Теребовлі, Гусятині, Збаражі ... Слідкуйте за новинами на сторінці facebook "Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі"!

 

Вітаємо Олю Гнатюк, Першого лауреата Літературної премії імені Іди Фінк "Творчість заради порозуміння між людьми та народами"

24.10.2021

22 – 23 жовтня в історичному Збаражі, що на Тернопільщині, проходив Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Повернення Іди Фінк». Вінцем першого дня Фестивалю стала урочиста церемонія оголошення лауреата Літературної премії імені Іди Фінк "Творчість заради порозуміння між людьми та народами".

 

Львів відзначає столітній ювілей Станіслава Лема, а Тернопілля – Іди Фінк

22.08.2021

15 липня Верховна Рада Україна прийняла Постанову «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році», згідно якої перелік пам’ятних дат та ювілеїв 2021 року доповнено двома актуальними для Галичини пунктами - про відзначення 100-літньої річниці від народження донедавна майже забутих письменників: Станіслава Лема та Іди Фінк! Вперше в історії їхні ювілеї відзначатимуться в Україні на державному рівні!

 

«Гельсінська ініціатива-ХХІ» підтримує ідею відзначення «Року Іди Фінк на Тернопіллі»

30.12.2020

У 2021 році виповниться 100 років від народження Іди Фінк — відомої у світі письменниці, яка народилася і провела свої молоді роки у місті Збаражі на Поділлі.

 

Про інші часи Соми Моргенштерна

17.11.2020

У Тернопільській обласній науковій бібліотеці в рамках фестивалю Docudays UA відбулася спеціальна подія, приурочена до 130-ї річниці від народження Соми Моргенштерна

 

Docudays UA - ми також будуємо мости між людьми та країнами

15.11.2020

Мандрівний Docudays UA в умовах пандемії постав перед великими викликами. Але форсмажорні обставини спонукали знаходити нові можливості у комунікації, пошуку глядача та співбесідника. Стрічку "Межа" з колекції онлайн-кінотеатру "DOCUSPACE" дивилися онлайн у форматі "віртуального мосту Тернопіль - Харків". Ясна річ, при традиційній моделі проведення мандрівного фестивалю про це можна було лише мріяти.

 

Про "останнього романтика в архітектурі" згадували на його малій батьківщині

15.11.2020

9 та 10 листопада у програмі Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA у Тернопільській області відбулися дві спеціальні події - представлення ілюстрованих лекцій, приурочених до 160-ї річниці від народження видатного архітектора, викладача та теоретика мистецтв, професора Яна Сас-Зубжицького (1860 – 1935). Команда фестивалю провела їх у партнерстві з публічними бібліотеками у Товстому та Заліщиках.

 

«Дух молодості» мандрує країною

26.10.2020

Уперше за свою історію в гібридному форматі стартував XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Попри пандемію COVID-19, найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст України.

 

"Гельсінська ініціатива-ХХІ" підтримує Звернення української культурної та наукової спільноти щодо меморіялізації Бабиного Яру

13.05.2020

Ми переконані, що Бабин Яр – це одне з ключових місць національної пам’яті українців як сучасної політичної нації – громадян України всіх національностей. Ми пам’ятаємо жертви Голокосту, так само як і Голодомору та Великого терору, геноциду ромів і депортації кримських татар. Трагедія українського єврейства є невилучним складником історії України, трагедією всього українського народу.