Українські новини

"Як говорити про Голокост після 24 лютого" та інші видання УЦВІГ

19.01.2023

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається в цілому світі за рішенням Генеральної Асамблеї ООН 27 січня.

Український центр вивчення історії Голокосту презентував до цієї дати два посібники: «Як говорити про Голокост після 24 лютого 2022 року (Рекомендації для вчителів)» та «Від першої особи: історія Голокосту у свідченнях очевидців».

Із розгортанням повномасштабної агресії Росії проти України ми всі відчули, що пам’ять про злочини та досвід Другої світової війни промовляє до нас через сучасні події. Ми також зрозуміли, що досвід, який переживаємо зараз, змінить наш спосіб пам’ятання, переживання та навчання про події Другої світової війни та Голокосту. Ці зміни почалися у 2014 році.

Робоча група УЦВІГ, що об’єднує спеціалістів із викладання тематики Голокосту, вирішила зібрати й обговорити спільний досвід навчання про Голокост і проживання війни й злочинів, що їх чинить агресор проти України сьогодні. Цей обмін думками мав стати для нас способом передбачити, як зміняться наше викладання й наша мова, наші базові підходи й методи роботи, наші учні й ми самі.

Свої обговорення автори вирішили об’єднати у рубрики та викласти у формі рекомендацій для колег. Щиро сподіваємось, що вони стануть у пригоді всім, хто постав перед схожими питаннями. Ці поради адресовано тим, хто вже навчає про історію Голокосту та ознайомлений із базовими методичними рекомендаціями з цієї теми.

Завантажити брошуру можна за цим посиланням

*  *  *

Посібник «Від першої особи: історія Голокосту у свідченнях очевидців» – це матеріали, які стали частиною освітніх заходів проєкту «Захистимо пам’ять: захист та меморіалізація місць масових поховань євреїв України часів Другої світової війни». Посібник має на меті зосередити увагу вчителів та учнів на використанні текстових уривків свідчень очевидців для вивчення місцевої історії, проблемному підході до організації навчання з історії Голокосту та під час проведення позакласних заходів зі вшанування пам’яті про загиблих співгромадян. Видання містить короткі методичні рекомендації, тексти свідчень очевидців Голокосту, проблемні блоки запитань для обговорення.

 

Завантажуйте звідси