Українські новини

Звернення українських правозахисників щодо свободи слова у воєнний час

22.03.2022

Рада національної безпеки і оборони України вирішила об’єднати всі загальноукраїнські телеканали та зобов’язати їх транслювати цілодобовий телемарафон «Єдині новини #UАразом».

Про це йдеться в рішенні РНБО від 18.03.2022, яке Президент України ввів у дію своїм указом наступного дня, 19-го березня.

Хоча кілька великих телеканалів («1+1», «ICTV», «Суспільне», «Рада», «Інтер», «Україна 24») після початку війни добровільно вирішили об’єднатися в інформаційний марафон, чергуючи ведення новинних програм між собою, багато загальноукраїнських телеканалів далі продовжують мовлення самостійно, зокрема «Прямий», «Еспресо», «5 канал».

Режим воєнного стану значно розширює повноваження органів влади, і ми, українські правозахисники, як і, здається, переважна більшість народу України — підтримуємо це, адже розуміємо, що державні структури, як і всі ми, зіткнулися з небаченими викликами, докладаючи всіх можливих зусиль для протидії ворогу — Російській Федерації.

В умовах війни держава має як моральні, так і правові підстави для запровадження цензури та інших обмежень свободи слова. Але навіть незважаючи на це, нам здається, що згадане рішення РНБО у сьогоднішніх умовах є непропорційним.

На нашу думку, досвід понад трьох тижнів яскраво свідчить, що українцям не потрібні ці обмеження для протидії агресору. Прагнення до свободи та хист самоорганізації нашого народу настільки потужні, що громадяни готові добровільно обмежити свої права й основоположні свободи без жодного примусу, якщо відчуватимуть у цьому необхідність. Під час нинішньої повномасштабної війни така необхідність відчувається як ніколи гостро.

Путінський режим витрачає мільярди доларів на те, щоб утримувати довіру народу, без кінця поширюючи брехливу пропаганду та агресивно репресуючи інакодумців. Українській державі не потрібно для цього витрачати ні копійки, адже довіра до влади зараз вища, ніж будь-коли в історії незалежної України.

Журналісти самі узгоджують свої дії з військовими адміністраціями, а громадяни уважно стежать за рекомендаціями держави щодо поширення інформації, дотримуються їх та закликають дотримуватися інших. Ми, правозахисники, чия діяльність у мирний час значною мірою зводиться до критики держави, — відклали цю критику та займаємося протидією ворогові на своєму «фронті».

Ця ситуація здається нам ідеальною, «чистою» реалізацією суспільного договору між державою та громадянами. Оскільки плюралізм не наносить шкоди під час війни, видається принципово важливим зберігати його, адже в мирний час він є основою розвинених суспільств, а переоцінити користь від нього просто неможливо. Таке рішення не об’’єднує, а роз’єднує суспільство, що лише шкодить боротьбі з ворогом.

Крім цього, РНБО збирається зобов’язати транслювати телемарафон «#UАразом» усі загальнонаціональні телеканали, до яких, згідно з Нацрадою, належать і дитячі канали «ПлюсПлюс», «Піксель TV», телеканал «UA:Культура».

Відтак ми, які підписалися нижче, просимо Президента України Володимира Зеленського та керівництво держави загалом утриматися від примушування телеканалів до трансляції національного телемарафону (що фактично припиняє їхню діяльність) та від суттєвих обмежень свободи слова.

Свобода слова є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з РФ.

Підписали звернення:
Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету, член-засновник Української Гельсінської Групи, в’язень сумління у 1977- 1987 рр.
Йосиф Зісельс, дисидент, колишній політв’язень
Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи
Ігор Козловський, релігієзнавець, історик, письменник
Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини
Олексій Свєтіков, ГО “Просвітно-дослідний інститут “Європейська слобода”
Борис Захаров, директор благодійного фонду “Людина і право” та Гуманітарної студії “Хвиля”
Харківська правозахисна група
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Чугуївська правозахисна група
Гельсінська ініціатива - ХХІ
Громадська організація МАRТ
Центр Громадянських Свобод
"Територія успіху"
Ваад Украина
Конгрес національних громад України
Charitable Foundation "Human & Law"
Гуманітарна студія “Хвиля”
Освітній центр "Простір толерантності"
Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України"
Правозахисна Група "СIЧ"
Фонд милосердя та здоров’я
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Медіаплатформа "Вгору"
Черкаський правозахисний центр