Події організації

«Хресного батька» голлівудської акторської школи згадали на його малій батьківщині

17.11.2016
автор: Олександр Степаненко, Гельсінська ініціатива-ХХІ

Мандрівний фестиваль Docudays UA побував у школі села Буданів, що на Тернопільщині, 17 листопада. Саме у цей день 115 років тому тут народився Лі Страсберг, всесвітньо відомий засновник та керівник акторської школи, режисер, актор та продюсер.

Лише тоді це було чимале польсько-єврейське містечко у австрійській Галіції. І звалося воно Будзанув. Радянська влада згодом понизить його до статусу села і переозвучить історичну назву.

17 листопада 1901 року, у тому Будзанові, у сім’ї Боруха-Меєра та Іди Штрасберґів народився хлопчик Ізраель. Ймовірно, до рабина його принесли саме у цю синагогу.

Родина Штрасберґів не була надто заможною. І хоча у ній на той час вже народилося четверо дітей, батьки у 1908 році наважилися на еміграцію до Америки. Це, як виявилося, було далекоглядне рішення. Воно врятувало Штрасберґів від жахіть Першої світової війни, а згодом – від знищення разом з усіма тутешніми євреями у часи Голокосту.

Ізраель Штрасберґ за океаном стає Лі Страсбергом. Спочатку він пробує себе в якості актора, а у 40-роках створює у Нью-Йорку школу акторської майстерності «Actors Studio». Незабаром з’являється наступне творче дітище Страсберга - «Actors Studio West» у Лос-Анджелесі. У 1969 році він заснував «Інститут театру і кіно Лі Страсберга».

Школу Страсберга пройшли сотні акторів кіно та театру з цілого світу. Він не вчив прийомам ремесла, трюкам і спецефектам. Він не створював роботів для режисерів. Його творчий метод, багато у чому дотичний школі Станіславського та Мейєрхольда, можна окреслити, як «виховання Актора». «Часто доводиться чути помилкову думку, що чим менше думає актор, тим краще. Якщо актор не спроможний думати, він ніколи не стане Майстром», - любив повторювати Страсберг.

Він вчив думати і співчувати своєму герою. Вчив розуміти, що мав би відчувати персонаж. Лише за умови повного перевтілення в сценічний образ акторське мистецтво несе правду. Лише у цьому випадку глядач вірить йому і співпереживає при зустрічі з мистецтвом кіно та театру…

Сучасний Буданів зустрічає гостя пронизливою тишею. Лише біля школи чути дитячі голоси. За кількістю історичних будинків, що зіяють порожніми вікнами та проваленими дахами, Буданів ймовірно заслуговує на включення до Книги рекордів Гінесса.

Ми показали старшокласникам тутешньої школи фото Мерилін Монро, Дастіна Хофмана, Джейн Фонди, Марлона Брандо, Роберта де Ніро, Ала Пачіно ті інших голлівудських «зірок» і поцікавилися: що спільного є у них, окрім того що вони кінозірки і чи не усі були володарями «Оскарів» за кращі акторські ролі. Ми не отримали відповіді. А спільним є те, що їхнім вчителем був Лі Страсберг.

Внесок Страсберга у голлівудську школу акторської майстерності є глибоко гуманним по своїй суті. Тому він заслуговує на те, щоб ми згадали про нього сьогодні. У тому числі тут, у Буданові…