Події організації

Інформаційна кампанія "Кіноклубу на Зеленій" та "Гельсінської ініціативи-ХХІ" до 40-річчя створення Української Гельсінської групи

11.11.2016
автор: Олександр Степаненко, Гельсінська ініціатива-ХХІ

Про правозахисників з Української Гельсінської групи минулого тижня згадували з нагоди 40-річчя її створення: від «Волинських Афін» до Подністров’я.

Виїзні публічні події, організовані Кіноклубом медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Кіноклуб на вулиці Зеленій» та ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ, відбулися у навчальних закладах та бібліотеках Кременця, Тернополя, Теребовлі, Чорткова та Скали-Подільської.

Нас приймали: Чортківський гуманітарно-педагогічний коледж імені О. Барвінського, факультети філології, журналістики та історії Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека, Кременецька гуманітарно-педагогічна академія імені Т. Шевченка, Кременецька центральна районна бібліотека імені Ю. Словацького, Теребовлянська гімназія - інтернат, Скала-Подільська загальноосвітня школа. Гостями зустрічей також були студенти Галицького коледжу імені В. Чорновола та Кременецького ліцею.

У програмі більшості заходів були: ілюстрована презентація «Гельсінської ініціативи – ХХІ» «Перші громадяни майбутньої вільної країни», перегляд документального фільму «Хто Ви, містер Джекі?» про долю політичного в'язня Валерія Марченка та лекції Мирослава Мариновича «Духовність ГУЛАГу». Вібдулося також представлення  низки друкованих видань про історію Української Гельсінської групи, зокрема чотиритомника «Українська Громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод», що вийшов друком у видавництві "Права людини" ХПГ та двотомника Василя Овсієнка «Світло людей».

Представлення фільму «Хто Ви, містер Джекі?» стало можливим за згоди його автора, журналіста і режисера Юрія Луканова, на передачу "Кіноклубу на Зеленій" права публічної демонстрації стрічки.

*  *  * 

Ми переконані у необхідності поширення інформації про ненасильницький шлях становлення України, як демократичної правової держави та про людей, котрі торували цей шлях. В умовах комуністичної деспотії, у невільній країні, знаючи про неминучість репресій стосовно себе, правозахисники Української Гельсінської групи поводилися, як вільні громадяни - перші громадяни майбутньої демократичної країни. У цьому їхня велика сила і моральна перевага перед діячами підпільного, збройного визвольного руху.

Це здавалося неможливим, та врешті-решт розпад Радянського Союзу відбувся саме ненасильницьким шляхом. Тоталітарної імперія, яку неможливо було здолати у військовому протистоянні, почала розвалюватися під дією вільного слова. 

Принципи ненасильницького розв'язання конфліктів, закладені у Гельсінських угодах, важливі для нас і сьогодні. Молоде покоління повинно знати якомога більше про правозахисників Української Гельсінської групи. Їхній героїзм і жертовність аж ніяк не менші, аніж героїзм вояків УПА. Правові принципи їхньої діяльності потребують засвоєння у ХХІ столітті. 

Сподіваємось, що наша інформаційна кампанія посіяла у молодій аудиторії зацікавлення історією українського правозахисного руху і що наші робочі контакти з колективами навчальних закладів та бібліотек краю розвиватимуться.