Анонси

Про Карла Еміля Францоза згадають у його рідному місті

08.09.2016

Запрошуємо на чергову публічну інформаційну акцію у бібліотеці на Зеленій - представлення життєвого шляху та творчості Карла Еміля Францоза, який народився у Чорткові та провів у нашому місті свої дитячі роки.

Буде зокрема представлено збірку новел та культурологічних нарисів Францоза “Ucrainica”, у складі якої його спогади про Чортків, нариси про творчість Тараса Шевченка тощо. Збірку видано у 2010 році видавництвом «Книги – ХХІ», переклад з німецької та коментарі належать професорові Чернівецького національного університету п. Петрові Рихлу.

На зустрічі йтиметься також про ініціативу спорудження у Чорткові пам’ятника Францозу.

Зустріч розпочнеться 13 вересня (вівторок) о 15-й.

Адреса: Чортків, вул. Зелена, 1 другий поверх, читальна зала

Довідка: Карл Еміль Францоз - нім. Karl Emil Franzos, 25 жовтня 1848 року, Чортків — 28 січня 1904 року, Берлін) — видатний австрійський письменник, літературо- та мистецтвознавець, перекладач. Францоз був також одним з перших у Європі дослідників української літератури та народної творчості.

Дитячі роки провів у Чорткові. Рідне місто у його творчості фігурує як Барнув. Збірку новел Францоза "Євреї Барнова", яка принесла авторові європейське визнання, досі не перекладено на українську.

Організатори:
ГО "Гельсінська ініціатива-ХХІ" - http://21.helsinki.org.ua/
Часопис "Золота Пектораль" - http://zolotapektoral.te.ua/
Чортківська центральна районна бібліотека - http://library-chortkiv.narod.ru/Krai/kim_library_1.html