Події організації

Шукаємо ознаки реформ у закладах позбавлення волі

06.06.2016
автор: Олександр Степаненко, Гельсінська ініціатива-ХХІ

Як відомо, Державна пенітенціарна служба України переживає період кардинальних реформ. Головним елементом реформи є гуманізація процесу відбування покарань. Ідеологи реформ та законодавці декларують, що на зміну парадигмі покарання повинна прийти парадигма перевиховання, реінтеграції та реабілітації засудженого. Відтак процес реалізації реформи робить особливо актуальним здійснення громадянського моніторингу реалізації реформ та системного контролю за дотриманням прав засуджених осіб у закладах позбавлення волі.

Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у Тернополі намагається розвивати партнерство із усіма закладами пенітенціарної служби області.

У Збаразькій жіночій виправній колонії № 63 Управління Державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області (с. Добриводи Збаразького району) у даний час відбувають покарання близько 200 осіб. Специфікою цього закладу є зосередження у ньому жінок, хворих на туберкульоз і супутні інфекції.

5 червня у колонії проведено виїзний інформаційний захід, у форматі якого відбулася зустріч із аудиторією засуджених та персоналу колонії, ознайомлення із соціально-побутовими умовами закладу, представлення досвіду роботи приймальні УГСПЛ у Тернополі.
Бібліотеці колонії презентовано підбірку друкованих видань УГСПЛ, Харківської правозахисної групи, ОБСЄ - із змістовним акцентом на дотриманні стандартів прав засуджених.

Юрист приймальні УГСПЛ Петро Люпа провів консультативний прийом засуджених.

За їхньою пропозицією вирішено узгодити з керівництвом Управління Державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області формат партнерства із Збаразькою колонією на перспективу, який забезпечить регулярність такого роду заходів у буде нашим реальним внеском у справу реформування тюремної системи.