Українські новини

Спільне звернення Омбудсмана та УГСПЛ до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка

16.12.2015
джерело: www.ombudsman.gov.ua
Спільне звернення Омбудсмана та УГСПЛ до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка

16/12/2015 16:30

Шановний Арсенію Петровичу!

25 серпня 2015 року Указом Президента України №501/2015 затверджено Національну стратегію у сфері прав людини.

Відповідно до пункту 2 Указу Кабінет Міністрів України повинен був розробити та затвердити у тримісячний строк План дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року (далі – План дій).

Враховуючи вимоги вказаного Указу щодо залучення до розробки Плану дій, зокрема, представників організацій громадянського суспільства, на базі Міністерства юстиції у форматі робочої групи протягом кількох місяців тривала розробка проекту Плану дій, у якій взяли участь правозахисники, експерти та громадські активісти.

Як стало відомо, 23 листопада 2015 року під час засідання Кабінету Міністрів України було розглянуто проект розпорядження «Про затвердження Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року» та доручено Секретаріату Кабінету Міністрів України оформити його відповідно до § 552 Регламенту Кабінету Міністрів України.

Відповідно до § 552 Регламенту Кабінету Міністрів України прийнятий проект акта опрацьовується Секретаріатом Кабінету Міністрів без зміни його по суті (вносяться поправки, пов’язані з приведенням у відповідність до правил нормопроектувальної техніки, здійснюється редагування).

Проте, станом на 16 грудня 2015 р., тобто протягом 23 днів, текст вказаного розпорядження КМУ все ще не опубліковано.

Вважаємо за необхідне звернути Вашу увагу, що одним із базових принципів Стратегії є відкритість і прозорість реалізації її положень з метою максимального залучення до її реалізації та моніторингу всіх заінтересованих сторін. Саме тому як Національна стратегія, так і проект Плану дій розроблялися за активної участі організацій громадянського суспільства та незалежних експертів.

Завдяки партнерському підходу, Стратегію було розроблено із дотриманням міжнародних стандартів підготовки такого типу документів, що є безпрецедентним в історії України.

Разом з тим, викликає стурбованість утаємничений процес, який з 23 листопада 2015 року триває в стінах Секретаріату Кабінету Міністрів України щодо доопрацювання Плану дій в односторонньому порядку, що несе в собі загрозу спотворення виваженого тексту та внесення суттєвих змін, що може знівелювати партнерські засади пройденого шляху й досягнуті компроміси.

Враховуючи вищевикладене, звертаємось до Вас, шановний Арсенію Петровичу, з проханням не допустити змістовного редагування проекту Плану дій та дати доручення опублікувати затверджений План дій в якомога короткий строк.



З повагою



Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини



Аркадій Бущенко

Виконавчий директор УГСПЛ