Практика правозахисту

Чи допоможуть депутати обласної ради людям з пересадженими нирками?

11.10.2015
автор: Ольга Кушнерик
джерело: Газета СВОБОДА, м. Тернопіль

Читачі «Свободи» уже знають про тернополянку, яка не один рік бореться за право отримувати належне лікування від держави. Щоправда, газета писала про неї під іншим прізвищем (за її ж бажанням), але цього разу Христина Рубас готова до публічності. Так от, справа Христини Рубас зараз у Європейському суді з прав людини, де жінка шукає порятунку, оскільки не знайшла його у національних судах. Заяву до суду підготували юристи Української Гельсінської спілки з прав людини.

Але… Хоч справа дійшла до стадії комунікації, а це означає, що вже найближчим часом страсбурзькі судді скажуть своє вирішальне слово, життя тернополянки залишається під загрозою. Бо взявши на себе обов’язок забезпечувати ліками таких, як Христина, Міністерство охорони здоров’я насправді виконує його абияк, і перебої з ліками доводять хворих до відчаю.

Щоб жити, Христині потрібно вживати щодня імунодепрестанти – цілу жменю дороговартісних пігулок. Не треба пояснювати, що сама жінка, яка є інвалідом першої групи, не може заробити на ліки. «Буває, виділять по 20-30 таблеток, а це лише на три-чотири дні», розповідає Христина. Якщо не вживати імуносупрестанти, станеться відторгнення пересадженої нирки. Таких, як Христина, в області декілька десятків.

Цього тижня до приймальні разом з Христиною прийшли Людмила Гуменна із с. Ярчівці Зборівського району та Сеньківська Галина із с. Грабівці цього ж району. У Людмили теж пересаджена нирка, а Галина діє в інтересах свого сина з таким же діагнозом. Два тижні тому жінки були на прийомі в голови ОДА Степана Барни.

Було обіцяно, що на найближчу сесію обласної ради винесуть питання про фінансування закупівлі необхідних ліків. Отже, відвідувачки дуже просять депутатів обласної ради проголосувати позитивно, бо від цього залежить життя хворих.