Міжнародні новини

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала агресію Росії проти України

09.07.2015
джерело: www.dw.com

Учасники щорічного засідання Парламентської Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ), що проходить цими днями у Гельсінкі, ухвалили у середу, 8 липня, резолюцію, в якій засуджуються дії Російської Федерації в Україні та щодо неї.

У тексті резолюції засуджується зокрема "одностороннє та невиправдане зазіхання на суверенітет та територіальну цілісність України", цитує офіційний сайт ПА ОБСЄ.

Резолюція закликає Росію припинити підтримку та поставки важкого озброєння, боєприпасів та одиниць російських збройних сил, а також найманців до Східної України.

Окрім цього, ПА ОБСЄ закликає Москву припинити надавати військову, фінансову та логістичну підтримку незаконним збройним формуванням у Донецькій та Луганській областях.

Від Росії також очікують виконання зобов’язань, які накладають на неї Мінські угоди 2014 року та пакет заходів із втілення цих угод, узгоджений у 2015 році. Це ж стосується і проросійських сепаратистів на Донбасі - від Москви очікують реалізації свого впливу на них з метою виконання мінських угод.

У резолюції міститься і заклик до Москви звільнити українських громадян, які відбувають ув’язнення в Росії. Йдеться насамперед про Надію Савченко, режисера Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших "незаконно ув’язнених українських громадян".

Наголошується також на необхідності притягти до відповідальності винуватців у катастрофі рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines.

Автори резолюції висловлюють, окрім цього, "глибоку стурбованість" умовами окупації в Криму та місті Севастополь. Зазначається, що ситуація там дедалі більше погіршується, що призводить до серйозних порушень основних прав та свобод людини.

За резолюцію проголосувало 97 делегатів Асамблеї, 32 - утрималося і 7 було проти.

Російська делегація не брала участь у сесії ПА ОБСЄ та, відповідно, не голосувала за документ