Міжнародні новини

«Новая Польша» знову заговорила українською

01.07.2014
автор: Олександр Степаненко

Вийшло українською мовою чергове число часопису «Нова Польща», народженого п’ятнадцять років тому думкою Єжи Гедройця, редактора славнозвісного польського еміграційного щомісячника «Культура».

Мирне майбутнє поляків і росіян неможливе без усунення взаємних упереджень - свідчила ця думка, - шлях же до їхнього усунення лише один: взаємне пізнання. «Наша історія - писав до російських і польських читачів «Новой Польши» Гедройць в останні місяці життя - це кровоточащий перелік несправедливостей та не зведених порахунків. Ці антагонізми поглиблені взаємним незнанням. Як серед поляків, так і росіян побутують деформовані уявлення одне про одного. Високої метою Вашого журналу буде залучення людей доброї волі з обох сторін, для того, щоб змінити такий стан речей».

Ці міркування можна з певністю застосувати і до стосунків між поляками та українцями, тим більш, що Гедройць та його часописвпродовж усього свого творчого і політичного життя залишалися рупором порозуміння й між нашими народами. Небезпідставно Богдан Осадчук називав його «канцлером Речі Посполитої чотирьох народів» (польського, литовського, українського та білоруського): «На мій погляд, він був великим канцлером тієї символічної, нереалізованої Речі Посполитої, а розумом і візіонерською силою політичної уяви він переріс усіх політиків трьох каденцій незалежної Польщі від 1918 року»…

Перспектива партнерської співпраці польських та українських літераторів була важливим пунктом програми колективу паризької «Культури». Тож не дивують слова Осадчука, записані після смерті її Редактора: «Жоден з існуючих у Польщі й Україні часописів і жоден із сучасних видавців і редакторів у наших країнах неспроможний замінити моральний авторитет і харизму Єжи Ґедройця й «Культури».

Незмінним головним редактором «Новой Польши» впродовж багатьох років працює Єжи Пом’яновський. Видавцем часопису є варшавський «Інститут книги». Хоча журнал було призначено для російського читача, він вже двічі виходив у форматі спеціальних випусків українською.

Цього року, під впливом подій на Майдані «Інститут книги» прийняв рішення про друк чергового українського збірника «Нової Польщі» та анонсує його розміщення ближчим часом на власній інтернет-сторінці часопису (http://www.novpol.ru).

У цьому числі читач знайде тексти Єжи Пом’яновського, Лєшека Шарути, Єжи Стемповського, Ярослава Івашкевича, спогади про Єжи Гедройця, розмови із Станіславом Лемом, Гжегожем Мотикою.

 

Отримуємо «Нову Польщу» поштою вже більше 8 років, за що вельми вдячні «Інституту книги». І цілком поділяємо думку редакції про те, що у нинішній непростий для нас час «українці й поляки мають наступний шанс на зближення, взаємопізнання та співробітництво, і що ми не змарнуємо його, а використаємо».