Міжнародні новини

26 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила окрему резолюцію

26.01.2012

У Резолюції ПАРЕ висловлює занепокоєння кримінальним переслідуванням, розпочатим проти низки колишніх членів уряду, включаючи колишнього Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, колишнього в. о. Міністра оборони Валерія Іващенка, колишнього першого заступника Міністра юстиції Євгена Корнійчука та колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Асамблея також повторює своє глибоке занепокоєння через відсутність незалежності судової системи та вважає, що це є основним викликом для системи правосуддя в Україні.

Асамблея шкодує через те, що Україна не реформувала прокуратуру у відповідності до норм Ради Європи, в той час як ця реформа є одним із зобов’язань прийнятих під час її вступу. Внаслідок цього прокуратура залишається інституцією надзвичайно сильно централізованою та такою, що має надмірні повноваження.

ПАРЕ закликає Президента та Верховну Раду невідкладно ініціювати всебічний процес конституційної реформи, та не відкладати це питання до завершення наступних парламентських виборів, а також вітає пропозиції створення конституційної асамблеї, яка буде покладена в основу процесу конституційної реформи.

Повний текст Резолюції ПАРЕ "Функціонування демократичних інституцій в Україні" можна завантажити за цим посиланням.

Оригінальний текст Резолюції англійською тут